Συνιστώ σε όλους να διαβάσουν το βιβλίο "MEDIA οι προεκτάσεις του ανθρώπου" του Marshal McLuhan στο οποίο αποδίδεται και ο πασίγνωστος αφορισμός "το μέσο είναι το μήνυμα". Το λακωνικό αυτό απόφθευμα αντικατοπτρίζει τη διαλεκτική σχέση ανθρώπου - τεχνολογίας στην οποία ο άνθρωπος αλλάζει τον ίδιο του τον εαυτό μέσω της τεχνολογίας.
Χρειάζεται να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο αν θέλουμε να γίνουμε, επιτέλους Πληροφορικοί-Κυβερνητιστές. Να επανεύρουμε δηλαδή ως κλάδος το νήμα που μας συνδέει με μια μακραίωνη παράδοση ανθρωπισμού που, τολμώ να πώ, ξεκινά από την αρχαιότητα με τους θεμελιωτές αυτού που σήμερα ονομάζουμε επιστήμη και τεχνολογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η χαραυγή της Πληροφορικής Εποχής την επαύριο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σημαδεύτηκε από την αναζήτηση του τρόπου ρύθμισης των σχέσεων μεταξύ έμψυχης και άψυχης ύλης. Οι θεμελιωτές της επιστήμης μας διάλεξαν τότε τη λέξη Cybernetics για τη νέα αυτή επιστήμη αντλώντας έμπνευση από την Ελληνική γλώσσα (κυβερνώ). Κυβερνώ, όχι με την έννοια του εξουσιάζω, αλλά με την αυθεντική έννοια του ρυθμίζω, μεριμνώ, εναρμονίζω, πλοηγώ.
Αν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας είναι το μέσο μέσω του οποίου μετασχηματίζεται η Βιομηχανική Κοινωνία σε Πληροφορική Κοινωνία, τότε σίγουρα, εμείς που γνωρίζουν το πώς είναι αυτό το μέσο έχουμε το χρέος να συμβάλλουμε καθοριστικά στη διακυβέρνησης της κοινωνίας μας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που διανύει. Έχουμε, ως εκ της στενής σχέσης με το "μέσο", τη δυνατότητα να αναγνώσουμε το "μήνυμα" και να το μεταδώσουμε με τρόπο αποτελεσματικό στους "αποδέκτες". Η ανάγνωση αυτή μπορεί να αρχίσει με τη μελέτη του ανωτέρω βιβλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου