Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

e-TEE: Ο Δούρειος Ίππος των political engineers

Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα νέοι, που προβληματίζονται για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν έναντι του e-TEE. Όντας καλοπροαίρετοι, αρκετοί από αυτούς, εκτιμούν ότι πρόκειται για κάτι θετικό που θα λύσει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου και πρέπει να το στηρίξουν. Κάνουν λάθος.
Το e-TEE είναι ένα νομικώς ανύπαρκτο μόρφωμα που δεν μπορεί ούτε λογαριασμό σε τράπεζα σε τράπεζα να ανοίξει - αν μπορεί, τότε προκαλούμε τους ιθύνοντες να μας δώσουν τον αριθμό του. Αρχικά επιχειρήθηκε να συσταθεί ως σωματείο με πλαστή ιδρυτική συνέλευση και, όταν διαπιστώθηκε ότι η αποφασιστικότητα της ΕΠΕ δεν θα το επέτρεπε, επιλέχθηκε η οδός της συνδικαλιστικής απάτης.
Γιατί, όμως, χρειάζεται να προβεί το ΤΕΕ σε αυτή την ενέργεια; Διότι δεν μπορεί να επεκτείνει τις υπογραφικές του δραστηριότητες στην Πληροφορική χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Πληροφορικών που δεν εντάσσονται στο δυναμικό του. Ήδη αυτή η αδυναμία έγινε εμφανής με το διάταγμα περί επαγγελματικής κατοχύρωσης των Πληροφορικών όπου ο Δαυίδ - ΕΠΕ κατάφερε να ρίξει κάτω το Γολιάθ - ΤΕΕ: Το διάταγμα που τόσο λυσαλέα πολέμησε το ΤΕΕ είναι πλέον μία πραγματικότητα (ΠΔ 44/2009).
Το ΤΕΕ έχει αντιληφθεί ότι αν δεν καταφέρει να μιλά εξ' ονόματος των Πληροφορικών τότε δεν μπορεί να προχωρήσει στα σχέδιά του για σφετερισμό των δικαιωμάτων των Πληροφορικών και διανομή τους κατά τα πρότυπα που ακολουθεί. Αν το ΤΕΕ καταφέρει να μιλά εξ' ονόματος όλων των Πληροφορικών τότε μην εκπλαγείτε αν δείτε και τους πολιτικούς μηχανικούς να υπογράφουν μελέτες Πληροφορικής όπως υπογράφουν για δεκάδες είδη μελετών και έργων των οποίων το αντικείμενο αγνοούν παντελώς. Γι´ αυτό και στο e-ΤΕΕ στεγάζονται όλες οι ειδικότητες μηχανικών όπως και οι Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι και "άλλες δημοκρατικές δυνάμεις".
Το σημείο κλειδί, όμως, είναι η στάση των Πληροφορικών και ειδικότερα των Πληροφορικών των Σχολών πέραν των Πολυτεχνείων. Επιδιώκεται η παγίδευσή τους για να μπορέσει να μιλά το ΤΕΕ εξ' ονόματος ημών και να βυσσοδομεί...
Έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΣΑΠΕ τον Απρίλιο του 2008 όταν συζητήθηκε το σχέδιο διατάγματος για την επαγγελματική κατοχύρωση των Πληροφορικών και τι στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ (και νυν "Πρόεδρος" του eTEE) κ. Γιαμπουράς.
Για να μη μακρυγορούμε η στάση μας έναντι αυτού του μορφώματος δεν μπορεί να είναι άλλη από την ξεκάθαρη απόρριψη, ένα ηχηρό ΌΧΙ το οποίο οφείλουμε να μεταδώσουμε σε όλους τους συναδέλφους για να μην οδηγηθούν ως πρόβατα για σφαγή στο κρεοπωλείο των political engineers.

Δεν υπάρχουν σχόλια: