Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ψηφίδες πατριδογνωσίας

Ένας χρόνος έκλεισε από την ιστορική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου 2015. Κι αφού καταλάγιασαν οι "εορτασμοί" και οι επακόλουθοι "αφορισμοί" "προδομένων" συντρόφων (και κυρίως συντροφισσών...) ας καταθέσω κι εγώ, σε ένδειξη σεβασμού στη ιερότητα της λαϊκής ετυμηγορίας, τόσο της 25ης Ιανουαρίου 2015 όσο (και κυρίως) της 5ης Ιουλίου 2015, μια μικρή ψηφίδα που ίσως βοηθήσει να συνθέσουμε το ψηφιδωτό της σύγχρονης Ελλάδας, της "Πρώτης φοράς Αριστερά" (η δική μου ανάλυση είναι πως πρόκειται για την "Τρίτη φορά Ελληνικά": http://moumoutzis.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html).

Η ψηφίδα που καταθέτω αφορά έναν άλλο αριστερό, πιο σωστά κομμουνιστή, τον Χαρίλαο Φλωράκη: http://tvxs.gr/…/egr…/osa-ezisa-me-ton-xarilao-sto-agio-oros. Το κείμενο αυτό γράφτηκε ως προσωπική μαρτυρία με 20 χρόνια καθυστέρηση και εξ΄ αφορμής της επίσκεψης Τσίπρα στο Άγιο Όρος. Αξίζει να μελετηθεί αυτή η πράξη γιατί φρονώ πως εντάσσεται σε μια ανάλογης αφετηρίας αναζήτηση, πολιτική και όχι μόνο, σαν κι εκείνη που οδήγησε εκεί και τον Χαρίλαο.

Υπόσχομαι κάποια στιγμή να αναζητήσω και να καταθέσω μια ακόμη σημαντική ψηφίδα που θα προσφέρει λαβές για την ερμηνεία μιας άλλης πράξης του Τσίπρα. Ίσως σημαντικότερης από την επίσκεψή του στο Περιβόλι της Παναγιάς: Την άρνησή του να πειθαρχήσει στο πρωτόκολλο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και να καταθέσει στέφανο στο μαυσωλείο του Κεμάλ. Κάτι που έκαναν ασμένως άλλοι προκάτοχοί του γόνοι βασικών πολιτικών δυναστειών της νεότερης ιστορίας μας. Δυστυχώς η πρόσφατη αυτή πράξη δεν προσέλκυσε μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον σοβαρών αναλυτών. Έτσι, η μόνη σχετική αναφορά που έχω να προσφέρω είναι γραμμένη σε ένα πλαίσιο σκέψης με το οποίο διαφωνώ σε πολλά σημεία: http://www.tribune.gr/…/1…/ti-simeni-i-miapo-ton-tsipra.html. Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτή προς το παρόν, αναμένοντας τη συνάντησή μας με την  δεύτερη ψηφίδα που δεσμεύτηκα να αναζητήσω και να καταθέσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: