Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους Επιμηθείς. Προμηθείς χρειαζόμαστε! - Μια πρόταση προς τον Καθ. Γιάννη Πανούση

Η ανάδειξη του προσφυγικού σε μείζον ζήτημα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο της τρέχουσας συγκυρίας και επισκιάζει, στη σκέψη των περισσότερων Ευρωπαίων, τα οικονομικά ζητήματα. Διαπλέκεται δε με τρόπο ιδιαιτέρως επικίνδυνο με τα τελευταία σε ένα άκρως εκρηκτικό μίγμα που απειλεί τον ίδιο τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Οράματος εννοιολογικά και γεωπολιτικά: Εννοιολογικά με την ορατή απειλή σε αυτό που ιστορικά ονομάστηκε Humanitas και Homo Universalis. Και γεωπολιτικά με την απειλή αυτού που ονομάζουμε Ελλάδα και Ελληνισμός-Ρωμιοσύνη.

Το προσφυγικό, λοιπόν, τροφοδοτεί διαδικασίες μέσα από τις οποίες αναδύονται εκ νέου αραχνιασμένες αντιλήψεις και στάσεις που θυμίζουν το σκοτεινό πρόσωπο της Ευρώπης...  Διότι Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο Ανθρωπισμός και Δημοκρατία. Σημαίνει, επίσης, και τραγικές περιόδους Βαρβαρότητας και Ολοκληρωτισμού. Και είναι λάθος να εξωραΐζουμε την ιστορία όταν το διαρκές ζητούμενο διαχρονικά είναι να τη μελετούμε χωρίς προκαταλήψεις και να παίρνουμε διδάγματα για το παρόν και για το μέλλον. Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε, οφείλουμε να το γνωρίζουμε όσοι πιστεύουμε στο Ευρωπαϊκό Όραμα, πρόσχημα για τρομακτικά εγκλήματα εναντίον λαών ολόκληρων. Όχι μόνο στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Αλλά και παλαιότερα... Όπως αντίστοιχα το όραμα για μια Χριστιανική Οικουμένη που κι αυτό έγινε αντικείμενο σφετερισμού για να δικαιολογηθούν σφαγές και λεηλασίες, Ιεροί Πόλεμοι, Σταυροφορίες και Ιερές Εξετάσεις...

Με αυτές τις γενικές σκέψεις βρέθηκα να διαβάζω με ανάμικτα αισθήματα τις δηλώσεις του καθηγητή Γιάννη Πανούση για το προσφυγικό. Αισθήματα που δημιουργούν την ανάγκη να του απευθύνω την καλόπιστη κριτική μου και να του εμπιστευθώ μία πρόταση:

Αγαπητέ Καθηγητή,

Το να έχεις δικαιωθεί στις "μαύρες προβλέψεις" σου δεν σε κάνει λιγότερο συμμέτοχο στο κακό. Μάλλον το αντίθετο. Γιατί;
  1. Διότι έπρεπε αμέσως μόλις είδες "πόρτα" από το Μαξίμου, όπως διατείνεσαι, να ενημερώσεις τον κυρίαρχο λαό. Με ειλικρινεία και παρρησία!
  2. Διότι αν όντως είχες δικιο (που είχες!) έπρεπε να αντιμετωπίσεις τη λοιδωρία με θετικές αντιπροτάσεις και πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν τους συσχετισμούς και θα δρομολογούσαν άλλες εξελίξεις.
  3. Διότι, το κυριότερο, είναι όντως άχαρο να μιλάς για τις "προτάσεις/πράξεις" σου, όταν αυτές ήταν απλώς "προειδοποιήσεις" και όχι ολοκληρωμένες, επεξεργασμένες, εφικτές και επίκαιρες προτάσεις πολιτικής.
  4. Διότι όταν αποφασίζεις τελικά να μιλήσεις, εξακολουθείς να μην λες κουβέντα για το "διά ταύτα". Να αγνοείς το δραματικό ερώτημα: "Και τώρα τι κάνουμε;". Ή μάλλον, για να είμαι δίκαιος, να αφήνεις έντεχνα να εννοηθεί ότι το μόνο που έχεις σήμερα να προτείνεις προς το λαό είναι: "Πετάξτε τους έξω τους ολίγιστους!" χωρίς να δείχνεις κάποια προοπτική εξεύρεσης μια κατάλληλης εθνικής ηγεσίας.
Αγαπητέ Καθηγητή,

Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τη δημόσια δράση σου και σε εκτιμώ βαθύτατα. Είδα απολύτως θετικά την επιλογή σου στο πόστο του Υπουργού πέρυσι και θεωρώ ότι ήταν τραγικό λάθος που απομακρύνθηκες (ή σε απομάκρυναν). Όμως, ακριβώς επειδή σε εκτιμώ βαθύτατα, απαιτώ από εσένα περισσότερη ευθύνη απέναντι στο λαό που χειμάζεται από τα λάθη των ταγών του, πολιτικών, πνευματικών, οικονομικών... Είσαι κι εσύ αγαπητέ Καθηγητή Επιμηθέας. Ίσως όχι ολίγιστος, πάντως Επιμηθέας! Και η χώρα δεν αντέχει άλλους Επιμηθείς. Χρειάζεται Προμηθείς. Τους χρειάζεται επειγόντως. Και εσύ, με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, αν συνδυαστούν με τόλμη και φαντασία, θα μπορούσες να είσαι, έστω και τώρα, ένας από τους Προμηθείς που αναζητούμε!

Μιλάς για τη Θρακική καταγωγή σου. Γνωρίζεις επομένως πολύ καλά ότι μια de facto buffer zone υπάρχει στην Ανατολική Θράκη, την επονομαζόμενη και Ευρωπαϊκή Τουρκία, όπου εκ των πραγμάτων έχουν συγκεντρωθεί μεγάλοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών. Γιατί κύριε Καθηγητή δεν αναλαμβάνεις τώρα μια διεθνή πρωτοβουλία για να γίνει εκεί, Ανατολικά του Έβρου, η διαχείριση των προσφυγικών ροών με διεθνή έλεγχο, Ευρωπαϊκή συμβολή και Ελληνική συνεισφορά;

Υπάρχουν και άλλες λύσεις, αν δίνεις σημασία στην γνώμη ενός συμπατριώτη σου. Υπάρχει η περιοχή της Αλεξανδρέττας, πολύ κοντά στην πηγή των ροών. Μια περιοχή που κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου κατέχει η Τουρκία έχοντας προηγούμενως εκδιώξει του αραβόφωνους αυτόχθονες της περιοχής πριν δεκαετίες. Θα μπορούσε η τόλμη σου, αν αποφασίσεις να τολμήσεις, να φτάσει μέχρι και αυτή την πρόταση... Εσύ θα κρίνεις.

Η κριτική μου δεν έχει σκοπό να "βγάλει λάδι" τους ολίγιστους ούτε να μειώσει τη σημασία των προβλέψεων και της κριτικής σου. Έχει στόχο να σε κινητοποιήσει! Αν όντως έχεις καλές προθέσεις και αισθάνεσαι λίγες τύψεις (που πρέπει να αισθάνεσαι) από το γεγονός ότι ανεξαρτήτως προθέσεων έκανες κι εσύ λάθη. Με πρώτο και κύριο το δισταγμό σου να βγεις μπροστά όταν έπρεπε να το κάνεις. Και τώρα έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις, όπως προτείνω. Θα το τολμήσεις; Ή θα παραμείνεις στη βολική θέση της Κασσάνδρας; Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: