Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Η Επανάσταση της Ελπίδας: Το κίνημα της Πλατείας, Το Ελληνικό ΟΧΙ και η αποστολή του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα

Τούτες τις περίεργες, καλύτερα εξαιρετικές (extra-ordinary), μέρες, κάτι νέο φαίνεται να κυφορείται στον τόπο μας:
  1. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κορυφώνονται και συμπλέονται κατά τρόπο άκρως ενδιαφέροντα (ιδίως από κοινωνιολογική σκοπιά) με τις "διαδηλώσεις της γραβάτας" δίνοντας την σε κάποιους επιπόλαιους την εντύπωση μιας πιθανής αναβίωσης του "κινήματος της πλατείας" το 2011. Όμως, ας το παραδεχτούμε: το Κίνημα της Πλατείας ηττήθηκε: Δεν εισακούστηκε από εκείνους στους οποίους απευθύνονταν. Και μας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη την οποία οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα ως λαός και, κυρίως, ως έθνος!
  2. Συζητείται εκ νέου το ενδεχόμενο ενός GREXIT σε συνθήκες μνημονιακής κλιμάκωσης μετά την αδυναμία της επίσημης πολιτικής ηγεσίας της χώρας να διαγνώσει τις ρωγμές που άνοιξε στον χρηματοπιστωτικό πύργο της Βαβέλ το Ελληνικό ΟΧΙ. Όμως, ας το παραδεχτούμε κι αυτό: το GREXIT επικράτησε: Δεν βρήκε την ανάλογη απάντηση με όρους μορφωτικής επάρκειας και ενσυνείδητης προσήλωσης στη λαϊκή ετυμηγορία. Επομένως, το να τρομάζουμε μπροστά σε ένα "ενδεχόμενο" το οποίο είναι ήδη απτή πραγματικότητα, είναι απλώς αυταπάτη. Τυπικά η Ελλάδα μπορεί να παραμένει εντός ΕΕ και εντός ευρώ, όμως στην πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας (ο μέσος πολίτης στην βιοπάλη του και ο μέσος πολιτικός στην, ας μου επιτραπεί ο όρος, στην κραιπάλη του) η Ελλάδα είναι ήδη εκτός της "υπαρκτής Ευρώπης" επιλέγοντας να παραμείνει πιστή στις αξίες και τα ιδανικά της. Αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο ο λαός μας διαχειρίζεται, χωρίς ουσιαστικό συντονισμό και συνδρομή από το επίσημο κράτος, το προσφυγικό.
  3. Αποκαλύτεται το σκοτεινό πρόσωπο της γηραίας Ηπείρου και μας θυμίζει ότι άλλο Ευρώπη (ευρύς και ορώ) και άλλο Στενώπη (στενός/στενή/στενά ορώ)... Συνεπώς, η ήττα της Πλατείας και η επικράτηση του GREXIT αποκαλύπτουν, όχι μόνο τις προσωπικές και συλλογικές ανεπάρκειες των ταγών μας, αλλά και μια εξαιρετική (extra-ordinary) αντοχή, επιμονή και υπομονή του λαού σε δύσβατα μονοπάτια χαραγμένα από τις αρχές της αληθούς δημοκρατίας ως "αγορά των πολιτών" σε πείσμα εκείνων που παντοιοτρόπως επιμένουν να διχάσουν τους Έλληνες.
  4. Αναδύεται ξεκάθαρα η ανάγκη μια θετική πρόταση με όρους Ελευθερίας, Ισότητας και Αδελφότητας στο γεωπολιτικό χάος μετά την επικράτηση των ιδεοληψιών της νομενκλατούρας των χρηματιστηρίων που (νομίζει ότι) ελέγχει τις παγκόσμιες εξελίξεις.
  5. Τίθεται επί τάπητος το κεντρικό, για κάθε έθνος, ερώτημα προς τους Έλληνες: Ποια είναι η αποστολή μας στο σύγχρονο κόσμο;
Οι στιγμές δεν προσφέρονται για φλυαρίες, κοκορομαχίες, υποκριτικές "εξομολογήσεις" και "μετάνοιες". Είναι στιγμές περισυλλογής και στόχευσης στο κέντρο του προβλήματος. Και το κέντρο του προβλήματος αφορά το ανθρωπολογικό πρότυπο που κυριαρχεί σήμερα και εκείνο το οποίο χρειάζεται, επιτέλους, να αναδυθεί προκειμένου να υπάρχει ανθρωπότητα στην Τρίτη Χιλιετία!. Με άλλα λόγια, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να λυθεί (και όχι να κοπεί) ο γόρδιος δεσμός του πλανητικού χάους μετασχηματίζοντας το κουβάρι σε μίτο που θα οδηγήσει σε έξοδο από τον λαβύρινθο της "νέας τάξης" με την εξημέρωση (ορθολογική ρύθμιση) του χρηματοπιστωτικού Μινώταυρου.

Σε αυτή την περισυλλογή όντας κι ο ίδιος, μελετώ εκ νέου ένα βιβλίο του Έριχ Φρομ που είχα διαβάσει (πολύ βιαστικά, ομολογώ) πριν από 16-17 χρόνια. Φέρει τον τίτλο: "Η Επανάσταση της Ελπίδας - για μια Ανθρώπινη Τεχνολογία". Γνωρίζω ότι πολλοί διαδικτυακοί φίλοι και γνωστοί είναι σε ανάλογη περισυλλογή. Θεώρησα, λοιπόν, χρήσιμο να μοιραστώ μαζί σας αυτή την "σπουδαστική επιλογή"  και να σας προτείνω να το μελετήσετε κι εσείς. Μπορείτε να το προμηθευτείτε σε τυπωμένη μορφή από κάποιο βιβλιοπωλείο ή μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας όπως για παράδειγμα από εδώ: http://www.protoporia.gr/i-epanastasi-tis-elpidas-p-53557.html

Αν, ίσως ενδιαφέρει, να πω ακόμη πως τούτο το δεύτερο και πιο επισταμένο διάβασμα θα συμπληρωθεί με τη μελέτη ενός νεώτερου έργου το οποίο φαίνεται να είναι χρήσιμο για μια κριτική αποτίμηση της σκέψης του Erich From. Εστιάζει στην αδήριτης και επείγουσα ανάγκη για μια μορφωτική αναγέννηση. Μιλώ για το έργο του Joan Braune "Erich Fromm’s Revolutionary Hope - Prophetic Messianism as a Critical Theory of the Future". Υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση https://www.sensepublishers.com/media/2144-erich-fromms-revolutionary-hope.pdf

Καλή μελέτη σε όλες και όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: