Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Κάποιοι θέλουν τους ΑΝΕΛ εκτός Κυβέρνησης και την Ελληνική Αριστερά δέσμια ξενόφερτων ιδεολογημάτων και ενός στείρου αντικληρικαλισμού

"... από την πρώτη στιγμή, η προσπάθεια ήταν να μην μπούμε, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, στη Βουλή. Δεχτήκαμε έναν πρωτοφανή πόλεμο για δημοκρατικά κράτη. Είχαμε παρεμβάσεις από το εξωτερικό πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές. Για πρώτη φορά συναντάμε στην Ευρώπη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Σουλτς, να συστήνει στον Πρωθυπουργό να αλλάξει συνεταίρο.
... Είναι ξεκάθαρο. Ασκούνται πιέσεις και στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών και σε όλους. Γιατί όμως; Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση Τσίπρα, που πήρε λαϊκή εντολή να σταματήσει τα μνημόνια και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Και σας διαβεβαιώνω κ. Τράγκα ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνια. Αυτό σας το λέω εκ μέρους του συνόλου της Κυβερνήσεως, όπως και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου, εάν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της Ευρώπης, να υπάρξει συμφωνία."

Αυτά δηλώνει ο Πάνος Καμμένος σε πρόσφατη συνέντευξή του (http://anexartitoiellines.gr/post.php?post_id=5771). Και αναρωτιέμαι: Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μπουν στην ατζέντα ζητήματα που δημιουργούν την ανάγκη διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ προκειμένου να διασφαλίσουν τις κόκκινες γραμμές τους (ζήτημα τεμένους, ζητήματα που αφορούν το Άγιο Φως και Ιερά Λείψανα) μήπως σχετίζεται με την προσπάθεια κάποιων κύκλων να οδηγήσουν το Σύριζα στην "αγκαλιά" επίδοξων κυβερνητικών εταίρων που έχουν την αποδοχή των αρπακτικών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Είναι γνωστό ότι ιστορικά η Ελληνική Αριστερά (και ειδικότερα κορυφαία κατά καιρούς στελέχη της) έχει σε πολλές περιπτώσεις παίξει το παιχνίδι του Ιμπεριαλισμού και των εγχώριων τοποτηρητών του: Δεκεμβριανά, συκοφάντηση Άρη Βελουχιώτη, αποκήρυξη αγώνα ΕΟΚΑ από το ΑΚΕΛ, αποκήρυξη εξέγερσης Πολυτεχνείου από ΚΚΕ, καθαγιασμός του Κεμάλ ως "επαναστάτη"... Η αιτία για τα λάθη αυτά της Ελληνικής Αριστεράς υπήρξε η εμμονή της σε εισαγόμενα ιδεολογήματα και η αδυν αμία της να επεξεργαστεί μια Ελληνική Θεωρία για το Σοσιαλισμό όπως έκαναν οι αριστεροί σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και αλλού. Η αδυναμία της, τελικά, να συνδέσει οργανικά το Εθνικό Ζήτημα με το Κοινωνικό Ζήτημα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σήμερα, δίνεται μια ευκαιρία στην Ελληνική Αριστερά, να υπερβεί αυτές τις αδυναμίες. Αρκεί να τολμήσει να θέσει σε νέες βάσεις την κοσμοθεωρητική της αντίληψη και να επιδιώξει συνθέσεις με κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας. Ενός λαού που έχει πληρώσει ακριβά την Αποικιοκρατία και τον Ιμπεριαλισμό σε όλες τις εκδοχές του από την περίοδο της Φραγκοκρατίας μέχρι σήμερα, σε Ελλάδα, Κύπρο και Μικρά Ασία. Να τολμήσει να απελευθερωθεί, επίσης, από το πνεύμα του αντικληρικαλισμού που οφείλεται στην άκριτη αποδοχή ξενόφερτων θεωριών και αναλύσεων. Θεωριών και αναλύσεων που μπορεί να είναι δόκιμες για χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου πραγματικά ο Παπισμός υπήρξε αντίπαλος των λαών και η εθνική αφύπνιση ταυτίστηκε με τη ρήξη (ενίοτε ένοπλη) έναντι αυτού αλλά είναι εκτός τόπου και χρόνου στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η Εκκλησία (παρά τα αμαρτήματα πολλών ρασοφόρων) υπήρξε ιστορικά πρωτεργάτης και σταθερός υποστηρικτής των εθνικών μας αγώνων από το 1821 μέχρι και τον αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: