Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΕΠΕ, οι ΤΠΕ και οι Πληροφορικοί: Σκέψεις με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Σταθάκη στο sepe.gr

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα στο http://www.sepe.gr/gr/articles-interviews/item/1565416/o-giorgos-stathakis-sto-sepegr/ τη συνέντευξη του κ. Σταθάκη, τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναλύει τις θέσεις του κόμματός του σχετικά με τις ΤΠΕ και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες οι απόψεις που εκφράζει, δεν μπορεί όμως να δει πέρα από τη στενά οικονομική οπτική λόγω και της ιδιότητάς του ως οικονομολόγου.
Οι ΤΠΕ δεν είναι απλώς αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα. Είναι κάτι περισσότερο. Αποτελούν το πεδίο εκείνο το οποίο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να προβληθεί ο Ελληνικός Πολιτισμός και να αποκτήσει εκ νέου το Ελληνικό Πνεύμα την αίγλη που είχε σε παλιότερα χρόνια. Περαιτέρω, η διαμόρφωση δικτύων που θα συνδέσουν το Ελληνισμό όπου γης μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην προώθηση των Ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Το πιο σημαντικό, όμως, με την Πληροφορική, και αυτό δεν αναφέρθηκε καθόλου από τον κ. Σταθάκη, ίσως διότι ο ΣΕΠΕ τηρεί ένοχη σιωπή γι΄ αυτό, είναι η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του κλάδου.
Να θυμίσω ότι στο παρελθόν είχαμε προσπαθήσει ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας να έρθουμε σε επικοινωνία με την τότε ηγεσία του ΣΕΠΕ υπό τον Παντελή Τζωρτζάκη (μαθαίνω τώρα ότι έχει συνταχθεί με το ΚΙΔΗΣΟ...) για να προβούμε στην υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης εργασίας που θα διαμόρφωνε καλύτερες συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις του κλάδου. Αντί απάντησης ο κ. Τζωρτζάκης διέταξε την απόλυση του συναδέλφου μας που είχε στείλει το αίτημα από την επιχείρηση της οποίας ήταν τότε Διευθύνων Σύμβουλος!
Αυτή, δυστυχώς, είναι η νοοτροπία του ΣΕΠΕ και των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί: Να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους και να μιλούν για Πληροφορική μόνο όσον αφορά το τεχνικό της μέρος... Καμία νύξη για τους ανθρώπους της Πληροφορικής, του επιστήμονές της, που μεταναστεύουν μαζικά πλέον στο εξωτερικό προς αναζήτησης καλύτερης τύχης...
Θα ήθελα να προτείνω στον κ. Σταθάκη να μελετήσει τις προτάσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα σχετικά και να προβεί κι εκείνος σε μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης των αιτημάτων μας όπως έκανε χθες ο κ. Καμμένος (http://anexartitoiellines.gr/post.php?post_id=5537). 

2 σχόλια:

sifis pirounakis είπε...

to ΠΡΟΩΘΗΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ

ΣΗΦΗΣ ΠΗΡΟΥΝΑΚΗΣ

leftengineer είπε...

Η αξιοποίηση των επιστημόνων αποτελεί βασικό στοιχείο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε σχετικά: https://rizoengineers.wordpress.com/2015/01/23/epistimones/