Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορίες μαθητικής αφύπνισης...

 Σε πρόσφατο κείμενό μας επισημάνθηκε η ανάγκη να μελετήσουμε το πώς η Πληροφορική μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα διαμορφωθεί ένα δημιουργικό μέλλον για το θεσμό του Σχολείου. Η Πληροφορική διαμορφώνει ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης με την δημιουργική υπέρβαση του κατακερματισμού της γνώσης σε "διδακτικά αντικείμενα". Αρκεί να δοθεί ο χρόνος, τα μέσα και τα κίνητρα ώστε οι μαθητές, με την υποστήριξη άξιων παιδαγωγών-πληροφορικών, να εμπλακούν σε συγκεκριμένες δημιουργικές δραστηριότητες με νόημα και αξία.

Ο Michael Resnik (δημιουργός, μεταξύ άλλων, και του Scratch) διηγείται μια πολύ διδακτική ιστορία για το πώς τέτοιου είδους δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να διαμορφώσουν μια άλλη πραγματικότητα, μια άλλη σχέση των νέων με τη γνώση και, το κυριότερο, μια άλλη σχέση με τους δασκάλους τους:
10:42-13:21

Let me show you an example. Here's another project, and I saw this when I was visiting one of the computer clubhouses. These are after-school learning centers that we helped start that help young people from low-income communities learn to express themselves creatively with new technologies. And when I went to one of the clubhouses a couple years ago, I saw a 13-year-old boy who was using our Scratch software to create a game somewhat like this one, and he was very happy with his game and proud of his game, but also he wanted to do more. He wanted to keep score. So this was a game where the big fish eats the little fish, but he wanted to keep score, so that each time the big fish eats the little fish, the score would go up and it would keep track, and he didn't know how to do that. So I showed him.In Scratch, you can create something called a variable. I'll call it score. And that creates some new blocks for you, and also creates a little scoreboard that keeps track of the score, so each time I click on "change score," it increments the score. So I showed this to the clubhouse member -- let's call him Victor -- and Victor, when he saw that this block would let him increment the score, he knew exactly what to do. He took the block and he put it into the program exactly where the big fish eats the little fish. So then, each time the big fish eats the little fish, he will increment the score, and the score will go up by one. And it's in fact working. And he saw this, and he was so excited, he reached his hand out to me, and he said, "Thank you, thank you, thank you." And what went through my mind was, how often is it that teachers are thanked by their students for teaching them variables? (Laughter) It doesn't happen in most classrooms, but that's because in most classrooms, when kids learn about variables, they don't know why they're learning it. It's nothing that, really, they can make use of. When you learn ideas like this in Scratch, you can learn it in a way that's really meaningful and motivating for you, that you can understand the reason for learning variables, and we see that kids learn it more deeply and learn it better. Victor had, I'm sure, been taught about variables in schools, but he really didn't -- he wasn't paying attention. Now he had a reason for learning variables. So when you learn through coding, and coding to learn, you're learning it in a meaningful context, and that's the best way of learning things.

Η ανωτέρω διήγηση είναι μέρος μιας ομιλίας που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.ted.com/talks/mitch_resnick_let_s_teach_kids_to_code.

Τέτοια περιστατικά δεν είναι σπάνια. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Πληροφορικοί της Εκπαίδευσης μπορούν να μας πουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες που επιβεβαιώνουν αυτή τη "μαγική ιδιότητα" των υπολογιστών όταν συναντούν τους νέους έχοντας από κοντά έναν δάσκαλο-συνεργάτη-εμψυχωτή που ξέρει πως να βοηθά χωρίς να πατρονάρει, πώς να εμψυχώνει και να εμπνέει. Μιλώντας με συναδέλφους έχω ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες. Κάποιες από αυτές αφορούν νέες και νέους που το υφιστάμενο σχολικό σύστημα είχε περιθωριοποιήσει και στην Πληροφορική βρήκαν πραγματικά την ευκαιρία να δείξουν την αξία τους και να καταπλήξουν εκπαιδευτικούς, γονείς και φίλους. Ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε να συγκεντρωθούν αυτές οι ιστορίες με κάποιο τρόπο κα να προβληθούν κατάλληλα ως ελάχιστο φόρος τιμής στους συναδέλφους και ως πηγή έμπνευσης για όλους μας...

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Οι μαχόμενοι Χημικοί και οι Πληροφορικοί της Εκπαίδευσης είναι συνάδελφοι και όχι εχθροί.

Το είδαμε κι αυτό: η διευθύνουσα ομάδα της Ένωση Ελλήνων Χημικών, εμμένοντας σε μια στείρα αντίληψη για την ανάδειξη της Χημείας μέσα από την επιδίωξη κατοχύρωσης ενός θεωρητικού "πανελληνίως εξεταζόμενου μαθήματος", φέρεται να ζητά "το μάθημα της Πληροφορικής να αποτελέσει 5ο ειδικό μάθημα, όπως π.χ. το Σχέδιο για την Αρχιτεκτονική, η ξένη γλώσσα για τις ξενόγλωσσες φιλολογίες και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για τα Οικονομικά, αλλά να μη «θιγεί» η θέση της Χημείας στην Γ΄ Λυκείου. ". 

Είναι πραγματικά λυπηρό, η επίσημη έκφραση ενός πολύτιμου για την Παιδεία και την Ανάπτυξη της χώρας μας κλάδου, να εμμένει στον ευνουχισμό ενός κατεξοχήν πρακτικού-τεχνολογικού αντικειμένου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός συστήματος το οποίο υπονομεύει τη νεανική ψυχή για να μπορούν κάποιοι να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι. Ενός συστήματος που προτάσσει την παπαγαλία, τον ανθρωποβόρο ανταγωνισμό, την παραπαιδεία εις βάρος της ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της καινοτομίας αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι μια ουσιαστική Παιδεία Υλικής Δημιουργίας με τη Χημεία στο επίκεντρο.

Καλεί η διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ την Πολιτεία να θυσιάσει το μόνο καταφύγιο της νεανικής δημιουργικότητας στο σύγχρονο σχολείο, την Πληροφορική, στο βωμό της κερδοσκοπίας. Την θεωρεί χρήσιμη μόνο για εκείνους που επιθυμούν να εισαχθούν στα Τμήματα Πληροφορικής και πάλι με την μορφή ενός Ειδικού Μαθήματος και μόνο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει ακόμη πιο μακρινό όνειρο ένα σχολείο όπου δίπλα στο Εργαστήριο της Πληροφορικής θα υπάρχει και το Εργαστήριο Χημείας για να μπορούν οι νέοι μας να χαίρονται και να σπουδάζουν τόσο την Πληροφορική Δημιουργία όσο και την Υλική Δημιουργία. Και αύριο, ως ενεργοί πολίτες και υπεύθυνοι Επιστήμονες και Τεχνολόγοι, να μπορούν με αυτοπεποίθηση και διανοητικά εφόδια να διαμορφώσουν το Πληροφορικό και Υλικό τους μέλλον! Αν δεν το κάνουν οι ίδιοι με βάση τις ανάγκες της Κοινωνίας. θα συνεχίσουν να το κάνουν καποιοι άλλοι με βάση τις δικές τους κερδοσκοπικές και ανθρωποβόρες ανάγκες...

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η Χημεία, η πραγματική Χημεία της Πράξης και όχι της αποστήθισης τύπων και "τσιτάτων", έχει πολλά να προσφέρει στους νέους μας. Σε όλη την Κοινωνία. Σε ένα υγιές εκπαιδευτικό περιβάλλον η ίδια η ΕΕΧ θα ζητούσε ενίσχυση της Πληροφορικής Παιδείας για όλους. Ώστε να μπορούν όλοι και ιδίως οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Γεωπόνοι, Φαρμακοποιοί, Ιατροί, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι Τροφίμων, Διατροφολόγοι, Επιστήμονες και Τεχνολόγοι Υλικών να συμβάλλουν στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που συνδέονται με τις αντίστοιχες επιστήμες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αξιοποίηση της Πληροφορικής. Είμαι μήπως τυχαίο ότι το τελευταίο Νόμπελ Χημείας δόθηκε στους "Χημικούς του Κυβερνοχώρου"; Δεν γνωρίζουν οι ιθύνοντες της ΕΕΧ ότι "σήμερα, ο υπολογιστής είναι εξίσου χρήσιμος στη χημεία όσο ο δοκιμαστικός σωλήνας"; Σίγουρα το γνωρίζουν. Δυστυχώς, όμως, προτάσσοντας τα συμφέροντα ενός κερδοφόρου για κάποιους και ψυχοφθόρου για τους νέους μας εξεταστικού συστήματος, αποδέχονται, εδώ και χρόνια τον εξοβελισμό του δοκιμαστικού σωλήνα από το δημόσιο σχολείο και τώρα επιδιώκουν να γίνει το ίδιο και με τον υπολογιστή.

Ας ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια! Η διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ, αφού συμβιβάστηκε με την απουσία του δοκιμαστικού σωλήνα από την εκπαίδευση, συντάσσεται τώρα με τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν τον υπολογιστή ως "δούρειο ίππο" που απειλεί να κατεδαφίσει το "μαγαζάκι" τους. Τρέμουν αναλογιζόμενοι ότι σε ένα περιβάλλον α-νόητης αποστήθισης, η παρουσία του υπολογιστή ως εδάφους άσκησης της δημιουργικής διάθεσης των νέων μας αποτελεί μείζονα συστημικό κίνδυνο καθώς διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες για ανατροπή της κυρίαρχης επιστημολογίας μέσα στο σχολείο. Της επιστημολογίας της καθηγητικής αυθεντίας, της μονοδιάστατης γνώσης, των ευνουχισμένων διανοητικά μαθητών-πελατών της παραπαιδείας νόμιμης και μη...

Η επιστημολογία που γίνεται ορατή με την παρουσία του υπολογιστή και των Πληροφορικών στο σχολείο φέρνει στο προσκήνιο τη δημιουργικότητα, την αυτενέργεια, την ενεργό εμπλοκή μαθητών και δασκάλων σε κοινές εμπειρίες μάθησης που ξυπνούν το πνεύμα και δυναμώνουν την ψυχή. Είναι μια επιστημολογία που κατεβάζει τον καθηγητή από την έδρα της αυθεντίας για να τον κάνει διάκονο της νεανικής δίψας για πραγματική μάθηση. 

Είναι μια επιστημολογία που λαχταρά και ο μάχιμος καθηγητής της Χημείας. Εκείνος που ονειρεύεται να προσφέρει ουσιαστικές εμπειρίες μάθησης στους μαθητές του. Όπως και ο μάχιμος συναδελφός του των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας, ο μάχιμος Φιλόλογος, ο Ιστορικός, ο Θεολόγος. Είναι ο Χημικός της Πράξης ο οποίος ασφυκτιά στους τέσσερις τοίχους μια σχολικής αίθουσας-φυλακής θέλοντας να αποδράσει μαζί με τους μαθητές του. Να βρεθεί μαζί τους στο Εργαστήριο και στην Φύση και να τους μυήσει στα θαυμαστά της μυστήρια! Γι' αυτόν τον Χημικό και τις επιθυμίες του ποιος θα μιλήσει;

Καλούμε την ΕΕΧ να σκύψει πάνω από τις ανάγκες και το όραμα των Χημικών της Πράξης. Να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από εκείνους που ζητούν τα "αργύρια". Να προτιμήσει εκείνους που ζητούν δοκιμαστικούς σωλήνες και υπολογιστές. Μπορεί να το κάνει. Και τότε θα αντιληφθούν όλοι ότι Χημικοί και Πληροφορικοί δεν είναι εχθροί που θέλουν να αλληλεξοντωθούν αλλά ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ που αγωνίζονται καθημερινά για τους μαθητές τους. Κι όπως εμείς αγωνιζόμαστε να ελευθερώσουμε την Πληροφορική δίνουν κι εκείνοι το δικό τους αγώνα να ελευθερώσουν τη Χημεία. Και μαζί με όλους τους μάχιμους εκπαίδευτικούς και την Κοινωνία να ελευθερώσουμε την Παιδεία μας!

Θα κλείσουμε με μία πρόταση πέρα από τη συντεχνιακή λογική της διάζευξης Χημείας - Πληροφορικής που προσπαθεί να επιβάλει η διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ: Μια πρόταση που εκκινεί από τη διαπίστωση ότι ο σημερινός υποψήφιος και μελλοντικός Πληροφορικός πρέπει να έχει και το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο σε όλες τις Φυσικές Επιστήμες καθώς ήδη με τη Βιοπληροφορική και τη Νανοτεχνολογία το υλικό υπόβαθρο της Πληροφορικής εμπλουτίζεται για να περιλάβει εκτός από τα κυκλώματα πυριτίου και άλλα υλικά των οποίων η πλήρης κατανόηση απαιτεί το κατάλληλο υπόβαθρο Χημείας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θεωρούμε πολυτέλεια ή σπατάλη χρόνου τη σπουδή των βασικών αρχών της Χημείας στη Γ' Λυκείου. Εκφράζουμε, όμως τις έντονες αντιρρήσεις μας στο περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας αυτού του μαθήματος ζητώντας την επανεξέταση της ύλης του και την ισοκατανομή των ωρών του μεταξύ Θεωρίας και Εργαστηριακής Άσκησης.

Εμείς, λοιπόν, καταγράφουμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος κάτι που ούτε οι ίδιοι οι εγκέφαλοι της ΕΕΧ δεν μπορούν να αντιληφθούν για να το αντιτάξουν έστω ως επιχείρημα στα πλαίσια της (κυρίως υπόγειας και σε διαδρόμους) πίεσης που ασκούν στη λογική του "ή εμείς ή αυτοί": Ότι ένα σύγχρονο εξεταζόμενο μάθημα Χημείας και με ισόρροπη έμφαση στη θεωρια και την εργαστηριακή άσκηση είναι χρήσιμο και για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στα τμήματα Πληροφορικής. 

Θα μπορέσει η ΕΕΧ να κατανοήσει ότι κάτι ανάλογο χρειάζονται και οι μελλοντικοί Χημικοί; Ένα σύγχρονο εξεταζόμενο μάθημα Πληροφορικής που θα έχει κατάλληλο περιεχόμενο και θα δίνει έμφαση εξίσου και στη Θεωρία και στην Εργαστηριακή Άσκηση. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, το χρειάζονται οι υποψήφιοι φοιτητές όλων των τμημάτων που απαριθμεί η διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ στις ανακοινώσεις της ως δήθεν άσχετα με την Πληροφορική και σχετικά με τη Χημεία. Και, όπως είναι αυτονόητο, το χρειάζονται και τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, μηδενός εξαιρουμένου, δεδομένου ότι σήμερα, σε κάθε επιστημονικό πεδίο πλάι στα παραδοσιακά εργαλεία βρίσκεται ο υπολογιστής και πλάι στις παλαιότερες μεθοδολογίες βρίσκονται και διαρκώς ενισχύονται νέες που ενσωματώνουν τις μεγάλες ιδέες της Πληροφορικής ή, για να το πούμε αγγλιστί, το computational thinking

Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, οι προηγμένες χώρες ήδη συζητούν την εισαγωγή αυτών των μεγάλων ιδεών της Πληροφορικής (και όχι μόνο του υπολογιστή ως εργαλείου) σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα από την Α' Δημοτικού έως την Γ' Λυκείο δίπλα στην παρουσία της Πληροφορικής ως αυτοτελούς πεδίο ισότιμα με τη Γλώσσα και τις Τέχνες, τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες και τις Κοινωνικές Επιστήμες.

Συνοψίζοντας: 

  1. Η Χημεία ως πειραματική επιστήμη και με αναμόρφωση του περιεχομένου της καλό είναι να αποτελεί εξεταζόμενο αντικείμενο και για τους υποψήφιους Πληροφορικούς.
  2. Η Πληροφορική ως επιστημολογία και ως δημιουργική τέχνη είναι απαραίτητο να προσφέρεται ως αυτοτελές αντικείμενο στην Γ' Λύκειου σε όλους τους μαθητές και να εξετάζεται, σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπως συμβαίνει και με τη Γλώσσα.

Η Πληροφορική συναντά την Ιατρική!

Και ενώ μέχρι τώρα μιλάγαμε για σύγκλιση της Πληροφορικής με τις Τηλεπικοινωνίες (αρχικά) και τα Μέσα Ενημέρωσης (σήμερα), ιδού και κάτι εκπληκτικό: Συγκλίνει πλέον η Πληροφορική με την Ιατρική! Και οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας στην Ελλάδα Πληροφορική (προς το παρόν) εξακολουθούν να μην εμβαθύνουν, σε επίπεδο εξεταζόμενου μαθήματος, στην Πληροφορική...


Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Μήνυμα προς τον Υπουργό Παιδείας - Η Πληροφορική να ειναι εξεταζόμενο μάθημα σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπως και η Ελληνική Γλώσσα

Σε σχέση με το συζητούμενο αυτές μέρες θέμα της εισαγωγής της Πληροφοιρκής ως εξεταζόμενου στην Γ' Λύκειο θα ήθελα να επισημάνω, επικαλούμενος και την ιδιότητά σας ως Συνταγματολόγου, ότι

"Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19." (παρ. 2, άρθρο 5Α Σ).

Υπό το πρίσμα αυτό η παροχή σύγχρονης και αποτελεσματικής Πληροφορικής Παιδείας είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας ακριβώς για να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας για όλους.

Η πλημελής παροχή Πληροφορικής Παιδείας δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην «παραγωγή, ανταλλαγή και διάδοση» των πληροφοριών που διακινούνται ηλεκτρονικά. Συνακόλουθα, διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής και νομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών.

Η υποχρέωση αυτή της Πολιτείας αφορά κατά μείζονα λόγο και την παρεχόμενη εκπαίδευση σε όσους επιδιώκουν την εισαγωγή τους σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διότι θα βρεθούν αντιμέτωποι, ως φοιτητές αρχικά και αργότερα ως επαγγελματίες, με συνθήκες που απαιτούν επαρκές επίπεδο κατάρτισης στην Πληροφορική για ανταποκριθούν με επάρκεια στις υποχρεώσεις τους.

Για το λόγο αυτό σας ζητώ να μεριμνήσετε ώστε οι εξαγγελίες σας να υλοποιηθούν κατά τρόπο ανάλογο προς τις ανάγκες όλων των επιστημονικών πεδίων που σήμερα πλέον απαιτούν όλα πέραν της  ευχέρειας έκφρασης στην Ελληνική Γλώσσα ανάλογη ευχέρεια στην Πληροφορική και τις Τ.Π.Ε. Η παρατήρηση αυτή δεν ισχύει μόνο για τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Αφορά, βεβαίως και τις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες. Αφορά, όμως, και αυτό δυστυχώς είναι προς το παρόν άγνωστο στους πολλούς, και τις επιστήμες υγείας καθώς και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

H μορφή που θα μορούσε να έχει αυτό το εξεταζόμενο σε όλα τα επιστημονικά πεδία μάθημα θα μπορούσε να προσανατολιστεί στο να βοηθά τους μαθητές να εκτιμήσουν και να οικειοποιηθούν τις μεγάλες ιδέες που κομίζει η εμφάνιση των υπολογιστών.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου μια παρέκβαση: Η ανάδειξη των μεγάλων ιδεών της Πληροφορικής αποτελεί επείγουσα εκπαιδευτική προτεραιότητα των προηγμένων κρατών. Ο όρος που επιστρατεύεται για να περιγράψει τον κορμό αυτών των ιδεών είναι computational thinking. Ήδη συζητείται επισταμένα ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι ιδέες θα βρουν τη θέση τους σε όλα τα επιστημονικά πεδία του μορφωτικού πυρήνα των αντίστοιχων εκπαιδευτικών συστημάτων. Δηλαδή, την Πληροφορική, τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες, τις Κοινωνικές Επιστήμες καθώς και τη Γλώσσα και τις Τέχνες. Υπάρχουν, μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς οι μεγάλες ιδέες της Πληροφορικής μπορούν να εμπλουτίστουν τα αναλυτικά προγράμματα από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου. Υπό το πρίσμα αυτό, απαιτείται να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος με συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών κλάδων καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο τη Γ' Λυκείο και τα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά όλες τις τάξεις της υποχρεωτικής και λυκειακής εκπαίδευσης. Μέσα από το διάλογο αυτό όλοι οι κλάδοι από κοινού θα πρέπει να κληθούν να διερευνήσουν τρόπους εμπλουτισμού όλων των μαθημάτων με τις κατάλληλες κατά περίπτωση μεγάλες ιδέες της Πληροφορικής. Ώστε να μπορέσουν οι νέοι μας να τις εμπεδώσουν καλύτερα και να αντιληφθούν την ισχύ και τη γενικότητά τους. Έτσι, θα συντονιστεί ο τρόπος διδασκαλίας όλων των αντικειμένων με τον τρόπο που οι αντίστοιχες επιστήμες και τέχνες αναπτύσσονται σήμερα.

Μια που έχετε την ιδότητα του νομικού, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αυριανός συνάδελφός σας, πέρα από τη χρήση των Τ.Π.Ε. για την καθημερινή του εργασία, χρειάζεται και ένα επαρκές επίπεδο γνώσεων του πώς λειτουργούν οι υπολογιστές καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δομούνται και αναπτύσσονται τα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα, προκειμένου να συμβάλει στη ρύθμιση της νέας ψηφιακής πραγματικότητας σε όλες τις πτυχές της είτε ως ακαδημαϊκός είτε ως νομοθέτης είτε ως μάχιμος δικηγόρος.

Σας καλώ, λοιπόν, να προχωρήσετε στην κατεύθυνση των εξαγγελιών σας με τη γενναιότητα και την τόλμη που διακρίνει κάθε πολιτικό ο οποίος θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας. Αν τέτοιες είναι οι προθέσεις θα μας βρείτε στο πλευρό σας. Όχι μόνο για να σας στηρίξουμε και να κάνουμε δική μας υπόθεση την πολιτική σας. Αλλά και για να προχωρήσουμε από κοινού  σε ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό βήμα που θα δώσει όραμα και αυτοπεποίηση στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Το βήμα αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε από κοινού Πληροφορικοί και Υπουργείο Παιδείας εκκινεί από τη διαπίστωση μιας διαρκώς ενισχυόμενης τάσης κορυφαίων Πληροφορικών παγκοσμίως να καταφεύγουν στην επίκληση κειμένων της διαχρονικής Ελληνικής Γραμματείας σε εργασίες και βιβλία τους προκειμένου να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα ερευνών τους ή να διατυπώσουν τις εισηγήσεις τους για το δέον γενέσθαι σε ποικίλους τομείς της Πληροφορικής και στις εφαρμογές της στις επιστήμες, τις τέχνες, την οικονομία, τον ελεύθερο χρόνο, παντού. Θα συνιστούσε, πιστεύουμε, μια καινοτομία παγκόσμιου ενδιαφέροντος αν το Υπουργείο Παιδείας από κοινού με της Έλληνες Πληροφορικούς, συμφωνούσαν σε ένα σώμα κειμένων της Ελληνικής Γραμματείας από την Αρχαιότητα μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν που έχουν ιδιαίτερη αξία και επικαιρότητα εν όψει των προκλήσεων της εποχής μας. Τα κείμενα αυτά θα μπορούσαν να εκδοθούν με τη μορφή ενός Ανθολογίου σε ξεχωριστούς για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης τόμους. Έτσι, θα καταστεί εφικτός ο εμπλουτισμός των μαθημάτων Γλώσσας στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο κατά την κρίση, βεβαίως, των διδασκόντων και τις εκάστοτε ανάγκες των μαθητών τους. Ως απαρχή για τη σύνταξη αυτού του Ανθολογίου μπορείτε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου σε κατάλληλο τόπο και χρόνο ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, Ελλήνων και μη, για να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους για το περιεχόμενό του.


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η αλιευτική προσέγγιση της πληροφορικής ...

Επανέρχεται πάλι, με άλλη μορφή και εστιασμένο στο πεδίο της εκπαίδευσης, το αιώνιο ερώτημα: Ποια είναι η διαφορά του εκπαιδευμένου Πληροφορικού από τον εμπειρικό; Γιατί ζητούν οι πτυχιούχοι Πληροφορικοί αποκλειστικά δικαιώματα επί των θέσεων/έργων Πληροφορικής; Ξεχνούν πόσοι είναι οι μη πτυχιούχοι Προγραμματιστές που δημιουργούν εξαιρετικά προϊόντα;

Το ερώτημα είναι δύσκολο και κάθε προσπάθεια λογικής ανάλυσης της κατάστασης για τη διατύπωση προτάσεων προσκρούει στην άρνηση των πτυχιούχων Πληροφορικής να δεχθούν ως συνομιλητές τους τους εμπειρικούς και των τελευταίων να δεχθούν την συστηματικότερη εκπαίδευση που έχουν οι πρώτοι ως κάτι αναγκαίο για την ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία των κρίσιμων ψηφιακών υποδομών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Πολλοί άλλοι, αρμοδιότεροι εμού, έχουν αναλύσει επαρκώς το θέμα. Τόσο από την πλευράς των πτυχιούχων όσο και από την πλευρά των εμπειρικών. Κάποια στιγμή επεχείρησα να συμμετέχω σε αυτό το διάλογο χωρίς όμως να μπορώ να πω ότι ο τρόπος που το προσέγγισα είναι ο καταλληλότερος. Περιέπεσα κι εγώ στο σφάλμα της "θεωρητικοποίησης" του ζητήματος.

Σήμερα, σκαλίζοντας λίγο το αρχείο του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, έπεσα σε μήνυμα συναδέλφου ο οποίος είχε προτείνει να στοχαστούμε πάνω στην αναλογία μεταξύ Αλιείας και Πληροφορικής. Και να δούμε πώς ρυθμίζονται οι σχέσεις μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με την Πληροφορική. Για να διακριθούν εκείνοι που τη σπούδασαν για να την ασκήσουν ως επάγγελμα από εκείνους που την αγαπούν ως δημιουργική τέχνη και συχνά-πυκνά "πιάνουν" μεγαλύτερα και καλύτερα "ψάρια" από τους πρώτους!

Αυτή ήταν η ιδέα του συναδέλφου και νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία να ξαναδούμε σοβαρά την πρότασή του να μελετήσουμε επισταμένα το Π.Δ. 373/85 που ρυθμίζει την ερασιτεχνική αλιεία και να στοχαστούμε πάνω στις αναλογίες του με την Πληροφορική για να καταλήξουμε σε μία ενωτική πρόταση ρύθμισης τόσο του επαγγέλματος του Πληροφορικού όσο και των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται στον ερασιτέχνη της Πληροφορικής.

Η ερασιτεχνική αλιεία με σκάφος τόσο στη θάλασσα όσο και στα ποτάμια και στις λίμνες απαιτεί την έκδοση άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, που εκδίδεται από τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές και τα αστυνομικά τμήματα (για τα εσωτερικά νερά) μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, είναι ετησίας ισχύος και μπορεί να ανανεωθεί. Αυτή η άδεια χορηγείται μόνο σε αυτούς που διαθέτουν ατομική
άδεια ερασιτεχνικής αλιείας.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:

Κατά την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας τόσο στη θάλασσα όσο και στις λίμνες και στα ποτάμια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε κάθε ερασιτέχνη ψαρά:
. Να εμπορεύεται το προϊόν της αλιείας του.
. Να ψαρεύει με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα ιχθυοτροφία του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
. Να ψαρεύει κοράλλια και σπόγγους.
. Να χρησιμοποιεί φωτεινές πηγές κατά την αλιεία. Μπορεί όμως να χρησιμοποιεί ένα λαμπτήρα μέχρι 500 κεριά, όταν ψαρεύει με καμάκι χεριού.
. Να χρησιμοποιεί δίχτυα μανωμένα ή μεγαλύτερα από 100 μέτρα για το κάθε σκάφος, με πλευρά μικρότερη από 24 χιλιοστά.
. Να χρησιμοποιεί ο κάθε ψαράς που επιβαίνει στο σκάφος περισσότερα από 150 αγκίστρια. Όμως ανεξάρτητα από τον αριθμό των ψαράδων που επιβαίνουν στο σκάφος τα αγκίστρια δεν πρέπει
να υπερβαίνουν τα 300.
. Η αλιεία με δίχτυα και παραγάδια τον μήνα Μάιο. Με περισσότερες από δύο παγίδες (κούρτοι, κοφινέλλα) για κάθε ψαρά.
. Η χρησιμοποίηση περισσοτέρων από 1 πεζόβολων του οποίου η διάμετρος πρέπει να είναι μικρότερη από 10 μέτρα και το άνοιγμα του ματιού μεγαλύτερο από 30 χιλιοστά (η πλευρά του ματιού).
. Να ψαρεύει με πεζόβολο σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από εκβολές ποταμών και 200 μέτρα από τα εσοδετικά στόμια των ιχθυοτροφείων.
. Να ψαρεύει με δίχτυα και παραγάδια περισσότερα από 10 κιλά αλιεύματα το 24ωρο, περισσότερα από 5 κιλά αν ψαρεύει με άλλα αλιευτικά εργαλεία και περισσότερους από ένα ροφούς.

Όμως η ερασιτεχνική αλιεία ασκείται και υποβρύχια. Αυτή η δραστηριότητα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ασκείται:
. Το χρονικό διάστημα από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου.
. Από άτομα μικρότερης ηλικίας των 16 χρονών.
. Σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από αγκυροβολημένα πλοία, από λιμενικά έργα, από άλλα μέσα ή εργαλεία αλιείας, από περιοχές που κολυμπούν λουόμενοι, από περιοχές διέλευσης και αγκυροβολίας σκαφών.
. Κατά τον μήνα Μάιο.
. Με κάθε είδους καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα, είτε φορητές, είτε από σκάφος, όπως επίσης απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές και στα σκάφη ερασιτεχνικής αλιείας.
. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στους υποβρύχιους ερασιτέχνες ψαράδες: Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων.
. Τα εργαλεία που χρησ ιμοποιούν να είναι οπλισμένα όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά.
. Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φως, δίχτυα ή καμάκι που η δύναμή του προέρχεται από εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.
. Να ψαρεύουν ψάρια βάρους μικρότερου από 150 γραμμάρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ !
Είναι απολύτως απαραίτητο οι ερασιτέχνες ψαράδες που ψαρεύουν υποβρύχια, για την δική τους ασφάλεια να φέρουν ένα επιπλέοντα σημαντήρα κίτρινο με κίτρινη σημαία με διαγώνια κόκκινη γραμμή στην οποία θα αναγράφονται τα ψηφία Δ.Υ. Ο σημαντήρας πρέπει να είναι ορατός σε απόσταση 300 μέτρων. Εάν ο ψαράς συνοδεύεται από πλωτό μέσο η σημαία θα είναι στερεωμένη σε αυτό. Ο ψαράς θα πρέπει να κινείται σε ακτίνα μέχρι 50 μέτρων γύρω από τον σημαντήρα.



Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πότε θα κάτσει ο κουρνιαχτός...

Κρήτη 1821. Παραμονές του Μεγάλου Σηκωμού.
Ο Στέφανος Χάλης από το Θέρισο, δημιουργεί,
ως γνήσιος συνεχιστής του Ρήγα, το Θούριο των Κρητών Αγωνιστών:

Πότε θα κάνει ξαστεριά - πότε θα Φλεβαρίσει
να πάρω το τουφέκι μου - την όμορφη πατρώνα
να κατεβώ στον Ομαλό ...

Τα χρόνια περνούν. Η Κρήτη, μετά από αιματηρούς
συνεχείς αγώνες απελευθερώνεται και στη συνέχεια,
με νέους αγώνες, επιτυγχάνει το σκοπό της:
Να ενωθεί με τη Μητέρα Ελλάδας.

Μάης 1941. Ο Ούννοι του Χίτλερ επιτίθενται.
Οι Κρητικοί αντιστέκονται. Η Κρήτη πέφτει.
Οι Κρητικοί παίρνουν τα βούνα.
Κάποιος άγνωστος αγωνιστής,
συνεχιστής του Στέφανου, δημιουργεί Νέο Θούριο:

Πότε θα σπάσ' η παγωνιά - να λιώσουνε τα χιόνια
να πάρω το τουφέκι μου - τ' όμορφο μαλιχέρι
να πάρω δίπλα τα βουνά - να βγω στον Ψηλορείτη
να βρω μια μ-πέτρα ριζιμιά - να διπλωθώ να κάτσω
να παίξω πέντε ντουφεκιές - ν' ακούσει ούλ' η Κρήτη! 
Να 'ρθού ντα Κρητικόπουλα - κι εκειά να ορκιστούμε 
για τη γλυκειά πατρίδα μας - ούλοι να σκοτωθούμε.

Άλλες εποχές τότε... Άλλοι οι εχθροί και τα όπλα.
Σήμερα ο εχθρός είναι αόρατος. Δύσκολη η μάχη.
Ίσως ένα νέο ριζίτικο να δείχνει την κατεύθυνση
για να προχωρήσουμε:

Πότε θα κάτσει ο κουρνιαχτός - πότε θα λάμψ' ο Ήλιος
να μπουν μπροστά οι Άριστοι - να δείξουνε το δρόμο
να κάνουνε οι Έλληνες - καινούργια την Ελλάδα
να βλέπουν όλοι οι Λαοί - και ν' αποκαμαρώνουν
να θέλουνε κι αυτοί να μπουν - στης Αρετής το δρόμο
να διώξουν τ' Άδικο απ' τη Γη!