Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας και το Επιμελητήριο Πληροφορικής


"Οι ΗΠΑ «έχασαν» 5,6 εκατ. διακτυλικά αποτυπώματα" διαβάζουμε στην Εφημερίδα των Συντακτών (http://www.efsyn.gr/arthro/oi-ipa-ehasan-56-ekat-diaktylika-apotypomata)...

Όταν οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα μαζικής διαρροής ευαίσθητων και μη προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών τους, φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αν η "κάρτα ασφαλισμένου" και τα υπόλοιπα "prior actions" που προβλέπονται στη Συμφωνία σε σχέση με έργα/υπηρεσίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών "προς άμεση υλοποίηση" προχωρήσουν χωρίς τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά την προστασία των (ευαίσθητων και μη) προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, ο συλλογικός φορέας των επιστημόνων Πληροφορικής και Επικοινωνιών της χώρας μας, έχει δημοσιοποιήσει αναλυτικό κείμενο 28 σελίδων όπου γίνονται οι αναγκαίες επισημάνσεις και προτάσεις:
http://goo.gl/eb7meo. Στο κείμενο αυτό υπενθυμίζονται και οι παραλείψεις που οδήγησαν στη μαζική διαρροή φορολογικών δεδομένων 9 εκατ. πολιτών από το TAXIS το 2013.

Η νέα Κυβέρνηση, διά των καθ' ύλην αρμοδίων μελών της, οφείλει να λάβει υπόψη τους τις ανωτέρω επισημάνσεις και να ενεργήσει ανάλογα προλαμβάνοντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία επίσημη απάντηση επί των ζητημάτων που θέτει το ανωτέρω κείμενο της Ένωσης. Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο να δοθεί απάντηση αλλά να παραχθεί απτό έργο σε αυτό τον πολύ ευαίσθητο τομέα. Γι' αυτό θα ήταν και πολύ σημαντική η συγκρότηση ενός Επιμελητηρίου Πληροφορικής (όπως υποστηρίζει επίσημα και ο ένας εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων - http://goo.gl/jOdkFJ), ως οργάνου χάραξης και εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής για την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες τόσο σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, όπως αυτά που θίγουμε ανωτέρω, όσο και ευρύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: