Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πρόταση για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυση της ΕΠΕ

Αν επιθυμείτε να συμμετέχετε κι εσείς, συμπληρώστε τα στοιχεία σας από εδώ: https://forms.gle/51FJHPfhHhu7NrdY6
Τι είναι αλήθεια η Πληροφορική; Μήπως είναι η Επιστήμη των Υπολογιστών (Computer Science) όπως την ονομάζουν οι Αγγλοσάξονες; Κι αν έτσι είναι, τι είναι Υπολογιστής; Πώς φέρνουμε την Πληροφορική κοντά στην Κοινωνία; Εφοδιάζοντας τον καθένα με "μηχανάκια" και μαθαίνοντας τον να "πατάει τα πλήκτρα"; Ή μήπως πάμε ένα βήμα "πίσω" και για να διδάξουμε (διδάσκω = δίδω άσκηση)  όλη την Κοινωνία πώς να προγραμματίζει τους υπολογιστές, όπως επιδιώκουν πρωτοβουλίες όπως η Ώρα και η Εβδομάδα του Κώδικα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αντίστοιχα; 

Όλες αυτές οι προσέγγισεις είναι βάσιμες και σίγουρα ανταποκρίνονται σε κάποιες από τις όψεις της Επιστήμης μας. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχει μια όψη που παραμένει παραμελημένη... Ενώ θα έπρεπε να θεωρείται η σημαντικότερη! Μιλώ για τα θεμέλια της Επιστήμης μας, όπως τα διδαχθήκαμε στο μάθημα της Θεωρίας Υπολογισμού. Παρατηρήστε ότι παραμένουν τα ίδια από το 1936 οπότε και τα διατύπωσε ο Alan Turing. Και μάλλον θα μείνουν έτσι για πολλά χρόνια ακόμη αναδεικνύοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάζει ραγδαία, οι βασικές, όμως, αρχές της Πληροφορικής, του Υπολογισμού, παραμένουν σταθερές από τότε που τις ανακαλύψαμε πριν από 85 χρόνια.

Παραμελημένα, όμως, δεν μένουν τα λογικά-θεωρητικά θεμέλια της Πληροφορικής. Παραμελημένοι παραμένουν και οι Πληροφορικοί στη χώρα μας. Αντί να αξιοποιηθούν οδηγούνται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς στην αναγκαστική μετανάστευση για καλύτερες συνθήκες εργασίας και σταδιοδρομίας. Μια χώρα που τρώει τα παιδιά της...

Ακριβώς για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση ιδρύσαμε το 2000 την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας - ΕΠΕ (https://www.epe.org.gr) Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυσή της και θεωρώ ότι καθήκον όλων μας είναι να θέσουμε ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη και μετεξέλιξή της σε επίσημο επαγγελματικό φορέα του κλάδου με το μετασχηματισμό της σε ΝΠΔΔ εφόσον η Πολιτεία αρνείται πεισματικά, δεκαετίες, να ιδρύσει ένα Επιμελητήριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η ΕΠΕ σαφώς και έχει έναν λόγο που έχει δυσανάλογη βαρύτητα σε σχέση με το πλήθος των μελών της. Ας στοχεύσουμε τη δεύτερη εικοσαετία μας να γίνουμε πολλές και πολλοί! Η πρώτη εικοσαετία ήταν η περίοδος γέννησης και ενηλικίωσης της ΕΠΕ σε επίπεδο στόχων και ιδεών. Η δεύτερη ας είναι η έξοδος της ΕΠΕ στην Κοινωνία και η ποσοτική της ανάπτυξη ώστε ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΕΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ!

Προτείνω, λοιπόν, με την ευκαιρία των 20στών γενεθλίων της ΕΠΕ, μια μορφή δράσης που θα μπορούσε να μας φέρει σε επαφή με πολλούς συναδέλφους και με την Κοινωνία. Να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε. Να προσελκύσουμε νέα μέλη με όρεξη για προσφορά στον κλάδο και τη χώρα μας. 

Πρόκειται για μια δραστηριότητα σε μορφή θεατρικού παιχνιδιού που θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε και χωρίς να απαιτεί κανένα εξοπλισμό. Μόνο τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και έναν εμψυχωτή που θα τους καθοδηγήσει στην ανακάλυψη των θεμελίων της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Τεχνολογιών. Φτιάχνοντας με τα σώματα των συμμετεχόντων ένα n-bit calculator. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχτεί οπουδήποτε και από τον οποιονδήποτε.

Έχω ετοιμάσει μια μικρή προσομοίωση 8-bit σε Scratch για να παίξετε και μόνοι σας και να το δείτε ότι λειτουργεί. Έχει δοκιμαστεί με παιδιά και ενήλικες και λειτουργεί εξαιρετικά. Συχνά είδα στο βλέμμα των συμμετεχόντων αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν aha moment και θα απέδιδα με το Αρχιμήδειο ΕΥΡΗΚΑ!

Ιδού λοιπόν ο σύνδεσμος: https://scratch.mit.edu/projects/361326427
Διαβάστε τις σημειώσεις και τις οδηγίες πριν ξεκινήσετε. 

Νεκτάριος Μουμουτζής
nektar@ced.tuc.gr
Πρόεδρος ΕΔ ΕΠΕ (https://www.epe.org.gr)




Αν επιθυμείτε να συμμετέχετε κι εσείς, συμπληρώστε τα στοιχεία σας από εδώ: https://forms.gle/51FJHPfhHhu7NrdY6




1 σχόλιο:

ΔΕΣΠΟΙΝΑ Π είπε...

Πολύ έξυπνη η προσομείωση σε scratch. Αναρτώ το άρθρο στο facebook.