Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Χριστιανοί ή Ιησουίτες;

Άκουσα χθες τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη σε εκδήλωση στα Χανιά να μιλά για την οικουμενική εμβέλεια του ελληνικού πολιτισμού και την Ευρώπη που αναζητά τις ρίζες της και το χαμένο ανθρωπισμό της. Αυτό που με άγγιξε περισσότερο ήταν η φράση του ότι ο Χριστιανισμός είναι δημιουργία των Ελλήνων. "Διαφορετικά θα τον έλεγαν Ιησού και όχι Χριστό" επεσήμανε.

Είναι γνωστό ότι ο Μιχάλης κινείται στο χώρο της Πολιτικής και όχι της Θεολογίας. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η λακωνική φράση του συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική φύση του ιστορικού φαινομένου που ονομάστηκε χριστιανισμός. Και ταυτόχρονα αναδεικνύει ένα άλλο ρόλο για τη σύγχρονη Ελλάδα πέρα από τους θρήνους για "περασμένα μεγαλεία", ιδίως αυτές τις μέρες που όλοι κάνουν "μνημόσυνα" για την 29η Μαίου 1453.

2 σχόλια:

nkour είπε...

Νεκτάριε, ξέρεις ότι σε συμπαθώ όμως λένε και Jesus (Ιησούς). Και επιπλέον τότε τα ελληνικά ήταν ότι είναι τώρα τα αγγλικά αυτό σημαίνει ότι ο Gandhi ήταν Άγγλος;

Νεκτάριος Μουμουτζής είπε...

Το σχόλιο του Μιχάλη έχει να κάνει με τα "χριστιανισμός - χριστιανοί" που παράγονται από το "Χριστός", λέξη ελληνική η οποία δεν ήταν το πραγματικό όνομα του "Ιησού".