Ένα καυτό ζήτημα για τον κλάδο είναι η ενιαία επιμελητηριακή συγκρότηση. Αυτή τη σγιγμή οι Έλληνες Πληροφορικοί μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 κατηγορίες σε σχέση με την επιμελητηριακή τους κάλυψη:
1. Όσοι είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Προέρχονται από πολυτεχνικά τμήματα μηχανικών υπολογιστών και είναι ενταγμένοι στην ειδικότητα των ηλεκτρονικών μηχανικών. Να σημειωθεί εδώ ότι το επάγγελμα του "μηχανικού υπολογιστών" δεν υπάρχει επισήμως στην ταξινόμηση επαγγελμάτων ΣΤΕΠ92 (http://www.ekepis.gr/qnr/dynamic/SiteKeK/Steps.html ).
2. Όσοι είναι μέλη των εμποροβιοτεχνικών επιμελητηρίων (προέρχονται από οποιοδήποτε τμήμα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και έχουν κάνει έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος, π.χ. αναλυτής προγραμματιστής, οπότε και είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο οικείο εμποροβιοτεχνικό επιμελητήριο). Να σημειωθεί εδώ ότι για παράδειγμα το επάγγελμα του αναλυτή-προγραμματιστή μπορεί να ασκήσει οποιοσδήποτε, δεν χρειάζεται να έχει πτυχίο Πληροφοιρκής.
3. Όσοι είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Προέρχονται από τμήματα Πληροφορικής Οικονομικών Πανεπιστημίων και αντίστοιχων σχολών.
4. Όσοι δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα επιμελητήριο επειδή δεν ασκούν κάποιο ελέυθερο επάγγελμα ή δεν έχουν εγγραφεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο αν και προέρχονται από πολυτεχνικά τμήματα.
Η υπέρβαση αυτού του κατακερματισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από το Τεχνικό Επιμελητήριο, φαίνεται να οδηγείται σε ναυάγιο όπως είχε εδώ και τέσσερα χρόνια προειδοποιήσει η ΕΠΕ ( http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=149 ) διότι αφενός δεν εξασφαλίστηκε η επιστημονική φυσιογνωμία του νέου φορέα (eTEE) και αφετέρου επιλέχθηκε μια νομικώς ανυπόστατη μορφή (αρχικώς είχε προταθεί να είναι σωματείο, τελικώς εμφανίζεται ως "τμήμα" του ΤΕΕ χωρίς να υπάρχει σχετική προς τούτο εξουσιοδoτική διάταξη στον ιδρυτικό νόμο του ΤΕΕ που να επιτρέπει στη διοικούσα επιτροπή του να πάρει τέτοια απόφαση). Δείτε σχετική επιστολή της ΕΠΕ προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ στην οποία επισυναπτεται και η σχετική απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ στο http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=336
Πραγματικό εδώ ταιριάζει το αρχαίο: "Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν"! Μόνο που στην περίπτωσή μας το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ούτε καν ποντίκι. Είναι απλώς αέρας. Νομικώς, δεν έχει δικαίωμα ούτε λογαριασμό σε τράπεζα να ανοίξει.... Πόσο μάλλον να εκπροσωπήσει τον κλάδο ή μέρος αυτού...
Τι άλλο θα μπορούσαμε άραγε να περιμένουμε από τη στιγμή που η ΔΕ του ΤΕΕ επισήμως υποστηρίζει την άποψη ότι η πλειοψηφία των Πληροφορικών δεν πρέπει να έχει δικαιώματα να ασκήσει το επάγγελμα για το οποίο σπούδασε; Ναι, αυτή είναι η άποψη της ΔΕ του ΤΕΕ και μπορείτε να τη δείτε διατυπώμενη στο http://www.computer-engineers.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=212. Και την ίδια στιγμή απαιτεί να έχουν πλήρη δικαιώματα στην Πληροφορική ΟΛΟΙ οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί!
Ενδεχομένως κάποιοι να ισχυριστούν ότι απέναντι στην πολιτική επιρροή του ΤΕΕ δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Ας προσέξουν όμως τι λέει η ανωτέρω ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΤΕΕ:
"Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΑΠΕ αξιοποίησε την είσοδο στο χώρο της συνεδρίασης μικρής ομάδας 15 φοιτητών ενός από τα 23 ενδιαφερόμενα τμήματα για να τους δώσει διαβεβαιώσεις επί θεμάτων, τα οποία έθεταν μεν οι επισκέπτες αλλά δεν είχε καν εξετάσει η επιτροπή. Εκ των υστέρων ο πρόεδρος επικαλέστηκε τις διαβεβαιώσεις που ο ίδιος είχε δώσει προς τους συγκεκριμένους φοιτητές ως δήθεν "ηθική δέσμευση" του για τη νομιμοποίηση αποφάσεων."
Τελικώς, το σχέδιο ΠΔ που τόσο λυσσαλέα πολέμησε το ΤΕΕ να μη δημοσιευτεί υπογράφηκε και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα του κλάδου παρά τις αδυναμίες του.15 φοιτητές τα έβαλαν με το πανίσχυρο ΤΕΕ και νίκησαν. Ο Δαυίδ κατατρόπωσε το Γολιάθ!