Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τα Επιμελητήρια ιδρύονται στην Κοινωνία και όχι στους διαδρόμους

Η 14η Σεπτεμβρίου 1996 αποτελεί ένα ορόσημα που σημαματοδοτεί την αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας για να έρθει η Πληροφορική Άνοιξη στην πατρίδα μας. Εκείνη τη μέρα είχε πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης (ΣΠΕΥΠΚ) και ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που χαράχτηκαν στη συλλογική μας μνήμη ως η απαρχή του Κινήματος των Πληροφορικών η δράση του οποίου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Δικαιούμαστε να μιλούμε για Κίνημα Πληροφορικών, διότι στη 14χρονη δράση μας παρατηρούμε όλα τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούν ένα κίνημα:

  • Ξεκινήσαμε από την ανάγκη αντίδρασης σε μια παρακμιακή πραγματικότητα και ξεκινήσαμε έναν πολυμέτωπο αγώνα σε όλα τα επίπεδα όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με την κυρίαρχη νοοτροπία της μοιρολατρίας και του εφυσυχασμού.

  • Διαμορφώσαμε σταδιακά μια δική μας συλλογική οπτική (θεωρία) των πραγμάτων για να καταστεί δυνατή η υπέρβαση της πολύχρονης κρίσης του κλάδου. Διότι κάθε “κρίση” είναι πρωτίστως κρίση των τρόπων σύλληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

  • Δημιουργήσαμε ευέλικτες, ανοικτές, αποκεντρωμένες δημοκρατικές δομές οργάνωσης με τη συγκρότηση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας.

  • Εκφράσαμε με θετικό τρόπο τις προσδοκίες μας για μια άλλου τύπου παρουσία μας στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι μέσα από τα κείμενα και τις παρεμβάσεις μας.

Το όραμά μας για ένα οικουμενικό, περιφερειακό, δημοκρατικό επιμελητήριο υπερβαίνει τη Σφίγγα του ιδιωτικο-δημόσιου κρατικιστικού, συντεχνιακού και παρασιτικού “Ελλαδιστάν”. Φιλοδοξεί αποτελέσει ένα νέο πρότυπο συλλογικού φορέα. Εντάσσεται στα πλαίσια μιας Υψηλής Στρατηγικής συνολικής ανάπτυξης της πατρίδας μας, ανάδειξης των Περιφερειών της ως αγωγών σύνδεσης με το γεωπολιτικό της περίγυρο και αφύπνισης της Ελληνικής Διασποράς για να πρωτοστατήσουμε ως Ελληνισμός στην οικοδόμηση μια παγκόσμιας Κοινωνίας Δικαιοσύνης και Ελευθερίας όπου οι λαοί θα συνεργάζονται ειρηνικά. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και έτσι θέλουμε να είναι η Κοινωνία της Γνώσης.

Είμαστε, ως Έλληνες, οι φορείς μια πλούσιας παράδοσης και ενός πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία και αξίες ιδιαίτερα επίκαιρες σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση. Ως Πληροφορικοί, κομίζουμε νέα οργανωτικά πρότυπα, νέους τρόπους σκέψης, νέα εργαλεία που συνεπάγονται δομικές αλλαγές μέσα στην Κοινωνία. Προσδοκούμε να εναρμονίσουμε αυτές τις δύο “φύσεις” της υπόστασής μας ώστε να διαμορφώσουμε μια “Ελληνική” πληροφορική κουλτούρα, εργαλείο πολιτισμικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης σε αντίθεση με την οργουελιανή προοπτική της χρήσης των τεχνολογιών που αναπτύσσουμε.

Στη σημερινή οικονομία, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην πατρίδα μας, ενυπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες εξορθολογισμού αρκεί να ξεκινήσει ένα ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού (και του γενικότερου κοινωνικού) συστήματος με αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Εξορθολογισμός σε σχέση με τη χρήση του οικονομικού συστήματος ώστε το προϊόν του να εξυπηρετεί τους σκοπούς που θέλει ρητά το κοινωνικό σύνολο. Εξορθολογισμός σε σχέση με τη λειτουργία και τελικά τη δυνατότητα γνώσης του συστήματος. Διότι πράγματι ο εξορθολογισμός είναι προϋπόθεση για μια όσο το δυνατόν διάφανη οικονομία ικανή να γνωσθεί και να κυβερνηθεί από την κοινωνία.

Οι προσδοκίες μας ίσως να φαντάζουν ουτοπικές σε πολλούς που επιλέγουν την αδράνεια και τον εφησυχασμό. Όμως, κατά τη διάρκεια των 14 ετών από την απαρχή της συγκρότησης του Κινήματος μας, οι Έλληνες Πληροφορικοί δώσαμε πολλές μάχες και μάθαμε στην πράξη ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μάθαμε ακόμη ότι τίποτε δεν χαρίζεται. Τα πάντα κερδίζονται με αγώνα. Ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα το πετύχαμε με τους αγώνες μας. Το πετύχαμε επίσης με τη συστηματική και μελετημένη παρέμβαση στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής μας που επιδιώκει την καταξίωση του Έλληνα Πληροφορικού ώστε να μπορέσει να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινωνία απρόσκοπτα και αποδοτικά. Ορόσημο στη 14ετή αυτή πορεία αποτέλεσε αναμφίβολα η συγκρότηση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας το 2000-2001 που ήρθε να καλύψει ένα κενό και έδωσε, ουσιαστικά, οργανωτική υπόσταση στο Κίνημά μας.

Με την έναρξη του αγώνα διαφώτισης των Πληροφορικών σχετικά με το eTEE και ενδυνάμωσης της ΕΠΕ ώστε να μετασχηματιστεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου φαίνεται να ανοίγει ένα νέος κύκλος στην ιστορία του Κινήματος των Ελλήνων Πληροφορικών. Η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή για πιο έντονη, πιο ουσιαστική, πιο μαζική δράση σε όλα τα επίπεδα. Ο στρατηγικός στόχος της ενιαίας επιμελητηριακής συγκρότησης του κλάδου μας στα πλαίσια μια ευρύτερη στρατηγικής για τη Χώρα και τον Ελληνισμό ( http://www.epe.org.gr/various/PshfiakhStrathgikhOctober2005_final.pdf ) έχει γίνει κατανοητός από όλους. Σε αυτό έχει αναμφίβολα συμβάλει και η Μελέτη Επισκόπησης της Πληροφορικής ( http://www.epe.org.gr/meleth/ ) που έχουμε έγκαιρα δημοσιοποιήσει.

Ωστόσο, η Πολιτεία διστάζει. Αν και μεμονωμένα πρόσωπα αποδέχονται την επικαιρότητα των προτάσεών μας, το πολιτικό σύστημα φαίνεται να ποδηγετείται από τις, παρασκηνιακές κατά κύριο λόγο, αντιδράσεις των συντεχνιών που ευθύνονται για την αρχιτεκτονική, οικιστική και περιβαλλοντική σφαγή της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πραγματικά, όμως, ο μεγάλος κίνδυνος δεν προέρχεται από την απέλπιδα προσπάθεια ακύρωσης της δυναμικής που έχει δημιουργήσει η πρότασή μας. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η πρότασή μας να αλλοιωθεί κατά την εφαρμογή της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλους θεσμούς που αποτέλεσαν κοινωνικά αιτήματα δεκαετιών (συνεταιρισμοί, συμμετοχική διοίκηση ΑΕΙ ...). Ο σφετερισμός των οραμάτων και των προτάσεών μας έχει ήδη δρομολογηθεί εδώ και καιρό και το γνωρίζουμε όλοι μας. Θα επιτρέψουμε να δοθεί νέα παράταση ζωής στο Μεγάλο Ασθενή και μάλιστα με την κλοπή του δικού μας πολύχρονου μόχθου; Θα ξεπουλήσουμε τα οράματα και τους αγώνες μας για ένα “δικαίωμα υπογραφής” χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα χορηγούμενο με κριτήρια εκλογικών συσχετισμών; Θα δεχθούμε στην Πληροφορική το μοντέλο της αντιπαροχής και των “πιστοποιήσεων”; Θα δεχθούμε, τελικά, να υποταχθούμε στο σιωπηλό και ένοχο σύστημα διαφθοράς που έχει υποκαταστήσει το Σύνταγμα, τους Νόμους και τους Θεσμούς;

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η εργασία 14 ετών σε όλα τα επίπεδα (συνδικαλιστικό, δικαστικό, πολιτικό), τα κείμενα που έχουμε επεξεργαστεί μέσα από τις ανοικτές διαδικασίες των παραρτημάτων μας, οι δεσμοί που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, η ζωντανή αγωνιστική μαςπαράδοση είναι το Μεγάλο Κεφάλαιο που έχουμε δημιουργήσει. Καλούμαστε, για άλλη μία φορά, να αγωνιστούμε ώστε αυτό το κεφάλαιο να αποδώσει προς όφελος της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Ήρθε η ώρα να μπούμε και πάλι μπροστά αφήνοντας πίσω τις συντεχνιακές νοοτροπίες που καθηλώνουν τη Χώρα και απογοητεύουν τους Πολίτες. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υπάρξει, επιτέλους, η ΕΠΕ ως ΕΘΕΠΕ. Να λειτουργήσουμε ως οιωνεί επιμελητήριο Πληροφορικής εκφράζοντας ενιαία όλους τους Πληροφορικούς των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών μας ιδρυμάτων.

Τα Επιμελητήρια ιδρύονται στην κοινωνία.
Όχι στους διαδρόμους των Υπουργείων.
Ούτε με νομικά φαντάσματα τύπου eTEE.

Τα ερωτήματα προς το e-TEE συνεχίζονται

Ακολουθούν κρίσιμα ερωτήματα που έχει απευθύνει συνάδελφος
μέλος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)
προς τα στελέχη του e-TEE
μέσω της ηλεκτρονικής λίστας των μελών της ΕΠΕ.


1) Τι πιστεύετε για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Υποστηρίζετε ακόμα την αποψη ότι οι μηχανικοί θα πρέπει να γίνονται επικεφαλείς των έργων Πληροφορικής όπως τη διατυπώσατε επίσημα πριν δύο χρόνια? http://bit.ly/a7LzAK

2) Όσον αφορά το Δημόσιο : θα διεκδικήσετε να παίρνουν και οι πτυχιούχοι Πληροφορικής το επίδομα 6 και 7 τοις χιλίοις όπως το παίρνουν πχ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί που απασχολούνται σε θέσεις Πληροφορικής

3) Θα ενταχθούν οι πτυχιούχοι Πληροφορικής στο ΤΕΕ ως ισότιμα μέλη με τις ιδιες διαδικασίες με τις οποίες εντάσσονται οι μηχανικοί?

4) Υποστηρίζετε την στάση μερικών Πολυτεχνείων να δίνουν σε 5 χρόνια και master?

5) θα υποστηρίξετε την καταβολή επιδοτήσεων προς τους πτυχιούχους Πληροφορικής που δουλεύουν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γίνεται στους μηχανικούς?

6) Τι προτίθεστε να κάνετε για τις κατηγορίες μελών του e-TEE που δεν έχουν σχέση με Πληροφορική? Θα ζητήσετε να μείνουν εκτός του e-TEE?

7) Για το διορισμό στον ΑΣΕΠ υπάρχουν δυο κατηγορίες : Hardware οπου μπορούν να υποβάλλουν τα χαρτιά τους μόνο οι μηχανικοί και Software όπου γινονται δεκτές οι αιτήσεις από διπλωματούχους και πτυχιούχους Πληροφορικής. Τι θα κάνετε για να καταργηθεί ο αντιεπιστημονικός και παρωχημένος αυτός διαχωρισμός?

Να δοθούν τα πρακτικά των συνεδρίαση της προσωρινής ΔΕ του e-ΤΕΕ

Ακολουθεί μήνυμα που στάλθηκε
προς την ηλεκτρονική γραμματοθυρίδα του e-TEE
την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010


Αγαπητή Κυρία / Αγαπητέ Κύριες,

Σας παρακαλούμε να μας χορηγήσετε αντίγραφα (αν είναι δυνατόν σε ηλεκτρονική μορφή) των πρακτικών όλων των συνεδριάσεων της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπης του e-TEE.

Με τιμή,
Νεκτάριος Μουμουτζής
Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικω Ελλάδας

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Αναμένονται απαντήσεις από ΤΕΕ και eTEE

Μήνυμα που στάθληκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
προς τις ηλεκτρονικές γραμματοθυρίες του ΤΕΕ και του e-ΤΕΕ.


Αγαπητές Κυρίες / Αγαπητοί Κύριοι,

Στις 17 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των οργάνων του e-TEE.
Προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας σας παρακαλούμε να μας δώσετε το συντομότερο δυνατόν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη νομική υπόσταση του e-TEE και ειδικότερα να μας διευκρινήσετε αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί νομίμως και με ποια πράξη. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αν ναι ποιο είναι το ΦΕΚ ίδρυσής του; Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αν ναι ποια είναι η πράξη έγκρισης του Καταστατικού του από το αρμόδιο δικαστήριο και ποιο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του;

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας
Ο Γενικός Γραμματέας
Νεκτάριος Μουμουτζής

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΧΙ στο eTEE - ΝΑΙ στην ΕΠΕ

Στους πονηρούς καιρούς που ζούμε ακούμε συχνά τη φράση "ας πρόσεχες, δεν ήξερες δε ρώταγες;". Κατ' αναλογία, όταν κάποιος επισημαίνει μια προσπάθεια εξαπάτησης έχει το χρέος να ενημερώσει εγκαίρως και αποτελεσματικά τα υποψήφια θύματα. Διαφορετικά καθίσταται συνένοχος....

O κόσμος της πληροφορικής έχει ανάγκη από συστηματική και αποτελεσματική ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση εξαπάτησης που έχει στηθεί εναντίον του με την κωδική ονομασία e-TEE. Όσοι γνωρίζουμε οφείλουμε να διαφωτίσουμε τους πάντες και ειδικά τους Πληροφορικής ώστε να μην πέσουν στην καλοστημένη παγίδα. Να τους προστατεύσουμε από το σφάλμα να δουν καλοπροαίρετα ένα ευφυώς σχεδιασμένο "σακούλι" που αν γεμίσει με επαρκή αριθμό από "φασούλια" θα νομιμοποιήσει το ΤΕΕ να παρουσιαστεί ως εκφραστής των Πληροφορικών στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε εκείνους που κρατούν εγκλωβισμένη μια ευάριθμη μειοψήφια του κλάδου (μηχανικοί Η/Υ) την οποία κρατούν εδώ και δεκαετίες χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Γνωρίζουν οι "κατασκευαστές" ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των Πληροφορικών δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Το ενδεχόμενο της εγγραφής των Πληροφορικών που προέρχονται από σχολές πέραν των Πολυτεχνικών δεν το συζητούν. Διότι αλλάζουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί στο ΤΕΕ και οι Πληροφορικοί καθίστανται πλειοψηφία. Γι´ αυτό επέλεξαν το δρόμο της απάτης με το e-TEE.

Πρέπει να δράσουμε ώστε να αποκαλύψουμε τις γνωστές (σε μικρό ακόμα κύκλο) προθέσεις του TEE. Το ΤΕΕ, ως μηχανισμός, είναι μία συντεχνία που λειτουργεί σαν βαρίδι στην ανάπτυξη και πρόδο της χώρας μας. Μεγάλος αριθμός πολιτών το κατανοεί γι' αυτό και ο "θεσμικός τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας" έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της "αίγλης του". Ο μηχανισμός του ΤΕΕ ξεφτίζει μαζί με το πολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο και μέσα από το οποίο αναπτύχθηκε. Το τέχνασμα του eTEE αποτελεί μια στρατηγική κίνηση για να πάρει παράταση ζωής για μερικά ακόμη χρόνια οδηγώντας την πατρίδα μας ακόμη πιο χαμηλά από το δραματικό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά.

Έχουμε χρέος να δραστηριοποιηθούμε και να ενημερώσουμε όλον τον κόσμο για το τι είναι το eTEE και που αποσκοπούν οι κατασκευαστές του. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται το να αποδείξεις τις προθέσεις τους έχουμε ατράνταχτα στοιχεία για τις κινήσεις του ίδιου του eTEE και του ΤΕΕ στον τομέα των ΤΠΕ τα προηγούμενα χρόνια:

Η προσπάθεια που έκανε για μπλοκάρισμα των προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν την επαγγελματική μας κατοχύρωση.
Τα πρακτικά από το ΣΑΠΕ που φαίνονται οι προθέσεις τους.
Τα παράνομα master που ενθαρρύνει να εκδίδουν τα Πολυτεχνεία και οι Πολυτεχνικές Σχολές των Πανεπιστημίων μας.
Τα σεμινάρια μετάλλαξης κάθε μηχανικού ανεξαρτήτως ειδικότητας σε μηχανικό υπολογιστών
Οι θέσεις που διατυπώνται για το Ενιαίο Πλαίσιο Προσόντων.
Οι προτάσεις που ακούγονται για κλείσιμο των τμημάτων Πληροφορικής στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές και η μετάλλαξη άλλων σε τμήματα ηλεκτρολόγων.

Οφείλουμε συστηματικά και επίμονα να διαφωτίσουμε τα υποψήφια θύματα. Αποδομώντας με όλους τους δυνατούς τρόπους (νομικά, επιστημονικά, ακαδημαϊκά, επαγγελματικά) το παραμύθι του eTEE.

Ταυτόχρονα έχουμε το χρέος να καλέσουμε όλους τους Πληροφορικούς να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για ενιαία επιμελητηριακή συγκρότηση μέσα από τη μετεξέλιξη της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Να δυναμώσουμε την ΕΠΕ με την εγγραφή μας και την ενεργό συμμετοχή μας σε αυτήν. Για να μπορέσουμε συλλογικά και χωρίς "προστάτες" να βρούμε λύσεις μεγάλα ζητήματα που μένουν ανοικτά και ιδιαίτερα αυτά που θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

e-TEE: Ο Δούρειος Ίππος των political engineers

Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα νέοι, που προβληματίζονται για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν έναντι του e-TEE. Όντας καλοπροαίρετοι, αρκετοί από αυτούς, εκτιμούν ότι πρόκειται για κάτι θετικό που θα λύσει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου και πρέπει να το στηρίξουν. Κάνουν λάθος.
Το e-TEE είναι ένα νομικώς ανύπαρκτο μόρφωμα που δεν μπορεί ούτε λογαριασμό σε τράπεζα σε τράπεζα να ανοίξει - αν μπορεί, τότε προκαλούμε τους ιθύνοντες να μας δώσουν τον αριθμό του. Αρχικά επιχειρήθηκε να συσταθεί ως σωματείο με πλαστή ιδρυτική συνέλευση και, όταν διαπιστώθηκε ότι η αποφασιστικότητα της ΕΠΕ δεν θα το επέτρεπε, επιλέχθηκε η οδός της συνδικαλιστικής απάτης.
Γιατί, όμως, χρειάζεται να προβεί το ΤΕΕ σε αυτή την ενέργεια; Διότι δεν μπορεί να επεκτείνει τις υπογραφικές του δραστηριότητες στην Πληροφορική χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Πληροφορικών που δεν εντάσσονται στο δυναμικό του. Ήδη αυτή η αδυναμία έγινε εμφανής με το διάταγμα περί επαγγελματικής κατοχύρωσης των Πληροφορικών όπου ο Δαυίδ - ΕΠΕ κατάφερε να ρίξει κάτω το Γολιάθ - ΤΕΕ: Το διάταγμα που τόσο λυσαλέα πολέμησε το ΤΕΕ είναι πλέον μία πραγματικότητα (ΠΔ 44/2009).
Το ΤΕΕ έχει αντιληφθεί ότι αν δεν καταφέρει να μιλά εξ' ονόματος των Πληροφορικών τότε δεν μπορεί να προχωρήσει στα σχέδιά του για σφετερισμό των δικαιωμάτων των Πληροφορικών και διανομή τους κατά τα πρότυπα που ακολουθεί. Αν το ΤΕΕ καταφέρει να μιλά εξ' ονόματος όλων των Πληροφορικών τότε μην εκπλαγείτε αν δείτε και τους πολιτικούς μηχανικούς να υπογράφουν μελέτες Πληροφορικής όπως υπογράφουν για δεκάδες είδη μελετών και έργων των οποίων το αντικείμενο αγνοούν παντελώς. Γι´ αυτό και στο e-ΤΕΕ στεγάζονται όλες οι ειδικότητες μηχανικών όπως και οι Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι και "άλλες δημοκρατικές δυνάμεις".
Το σημείο κλειδί, όμως, είναι η στάση των Πληροφορικών και ειδικότερα των Πληροφορικών των Σχολών πέραν των Πολυτεχνείων. Επιδιώκεται η παγίδευσή τους για να μπορέσει να μιλά το ΤΕΕ εξ' ονόματος ημών και να βυσσοδομεί...
Έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΣΑΠΕ τον Απρίλιο του 2008 όταν συζητήθηκε το σχέδιο διατάγματος για την επαγγελματική κατοχύρωση των Πληροφορικών και τι στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ (και νυν "Πρόεδρος" του eTEE) κ. Γιαμπουράς.
Για να μη μακρυγορούμε η στάση μας έναντι αυτού του μορφώματος δεν μπορεί να είναι άλλη από την ξεκάθαρη απόρριψη, ένα ηχηρό ΌΧΙ το οποίο οφείλουμε να μεταδώσουμε σε όλους τους συναδέλφους για να μην οδηγηθούν ως πρόβατα για σφαγή στο κρεοπωλείο των political engineers.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

To μέσο είναι το μήνυμα

Συνιστώ σε όλους να διαβάσουν το βιβλίο "MEDIA οι προεκτάσεις του ανθρώπου" του Marshal McLuhan στο οποίο αποδίδεται και ο πασίγνωστος αφορισμός "το μέσο είναι το μήνυμα". Το λακωνικό αυτό απόφθευμα αντικατοπτρίζει τη διαλεκτική σχέση ανθρώπου - τεχνολογίας στην οποία ο άνθρωπος αλλάζει τον ίδιο του τον εαυτό μέσω της τεχνολογίας.

Χρειάζεται να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο αν θέλουμε να γίνουμε, επιτέλους Πληροφορικοί-Κυβερνητιστές. Να επανεύρουμε δηλαδή ως κλάδος το νήμα που μας συνδέει με μια μακραίωνη παράδοση ανθρωπισμού που, τολμώ να πώ, ξεκινά από την αρχαιότητα με τους θεμελιωτές αυτού που σήμερα ονομάζουμε επιστήμη και τεχνολογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η χαραυγή της Πληροφορικής Εποχής την επαύριο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σημαδεύτηκε από την αναζήτηση του τρόπου ρύθμισης των σχέσεων μεταξύ έμψυχης και άψυχης ύλης. Οι θεμελιωτές της επιστήμης μας διάλεξαν τότε τη λέξη Cybernetics για τη νέα αυτή επιστήμη αντλώντας έμπνευση από την Ελληνική γλώσσα (κυβερνώ). Κυβερνώ, όχι με την έννοια του εξουσιάζω, αλλά με την αυθεντική έννοια του ρυθμίζω, μεριμνώ, εναρμονίζω, πλοηγώ.

Αν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας είναι το μέσο μέσω του οποίου μετασχηματίζεται η Βιομηχανική Κοινωνία σε Πληροφορική Κοινωνία, τότε σίγουρα, εμείς που γνωρίζουν το πώς είναι αυτό το μέσο έχουμε το χρέος να συμβάλλουμε καθοριστικά στη διακυβέρνησης της κοινωνίας μας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που διανύει. Έχουμε, ως εκ της στενής σχέσης με το "μέσο", τη δυνατότητα να αναγνώσουμε το "μήνυμα" και να το μεταδώσουμε με τρόπο αποτελεσματικό στους "αποδέκτες". Η ανάγνωση αυτή μπορεί να αρχίσει με τη μελέτη του ανωτέρω βιβλίου.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι και τι εξυπηρετεί το eTEE

Το νομικώς ανύπαρκτο e-TEE μπήκε στη διαδικασία "εκλογών"... Με αυτή την αφορμή αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ στο ΛΟΓΙΚΗ μας και να παρατηρήσω:

Το «Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας», ΤΠΕ/ΤΕΕ (e-TEE), δημιουργήθηκε για να προάγει αποτελεσματικά το θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και στον χώρο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ποιο είναι το μέσο και ποιος ο σκοπός;
Ποιος χρησιμοποιεί ποιον για να πετύχει τι;

Οι απαντήσεις δεν είναι δύσκολες και αρκεί ενός λεπτού καθαρή σκέψη για να δοθούν από κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο. Με βάση τις απαντήσεις αυτές προκύπτει αβίαστα και η ενδεδειγμένη στάση που θα επιλέξει κάθε σκεπτόμενος Πληροφορικός έναντι της "ψηφοφορίας" της 17ης Οκτωβρίου.

Για να δώσουμε και μια ανάλαφρη διάθεση στο θέμα, ας επαναλάβουμε το αμίμητο:
- Όλοι στις κάλτσες!